NASTAVNICIMA PRETE OTKAZI? Ministarstvo prosvete tražilo da se utvrdi zakonitost stupanja u štrajk

I. D. S.

21. 02. 2024. u 11:18

NAKON što u ponedeljak nastava nije održana u velikom broju škola, Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija pokrenulo je postupak kojim bi trebalo da se utvrdi zakonitost štrajka prosvetnih radnika. U slučaju da se utvrdi da je obustava nastave bila nezakonita, nastavnici bi mogli da ostanu bez posla.

НАСТАВНИЦИМА ПРЕТЕ ОТКАЗИ? Министарство просвете тражило да се утврди законитост ступања у штрајк

Ministarstvo prosvete nauke i inovacija/FB

Iz Ministarstva prosvete kažu da su im predstavnici Sindikata prosvete 7. februara dostavili odluku o stupanju u generalni štrajk, kao i odluku o minimumu procesa rada za vreme granskog štrajka u oblasti obrazovanja, koji su jednostrano doneli.

- Članom 31 Zakona o štrajku propisano je da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat ili štrajkački odbor. Stavom 2 istog člana propisano je da o Zahtevu za utvrđivanje nezakonitosti štrajka odlučuje nadležni sud, u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva - poručili su iz Ministarstva.

Zastaršivanje umesto pregovora

PREMA rečima predsednika Sindikata prosvete Radomira Božovića, prvog dana štrajka nastava je bila obustavljena u 138 ustanova u Crnoj Gori i to, kako je kazao, uprkos neviđenim pritiscima i zastrašivanju prosvetnih radnika koji su u štrajku. Navodi i da im se preti Uredbom iz 2006. godine, kojom je štrajk u obrazovanju potpuno zabranjen, kao i da umesto da ozbiljno pregovaraju, iz MPNI se trude da ih na silu uguraju u učionice i pokažu da je u obrazovanju sve u najboljem redu.

Prema oceni profesorke radnog prava Vesne Simović Zvicer, ukoliko se utvrdi da je stupanje u štrajk nezakonito, veliki broj nastavnika mogao bi da dobije otkaz. Ipak, tvrdi i da je zakonit osnov po kojem je Sindikat prosvete stupio u štrajk, jer poslodavac nije primenio odredbe Granskog kolektivnog ugovora.

- Imamo takozvani pravni kolektivni spor, koji je nastao zbog činjenice da poslodavac nije primenio odredbe GKU koje su na snazi. Tako da u tom slučaju, ako govorimo o predmetu štrajka, štrajk jeste zakonit. Drugo pitanje, kada se utvrđuje zakonitost, jeste proces unutrašnjeg organizovanja štrajka. Ja tu kao problem vidim način utvrđivanja minimuma procesa rada - navela je Vesna Simović Zvicer.

Država tuži sindikat

DRŽAVA Crna Gora tužila je Sindikat prosvete zbog toga što odluka o štrajku ne sadrži podatak da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i jer nedostaje procena nadležnog organa da li se organizovanjem ovog štrajka ugrožavaju nacionalna bezbednost i opšti interes građana. U saopštenju koje potpisuje sudija portparol Ivana Becić ističe se da je odredbama pomenutog Zakona propisano da su delatnosti od javnog interesa utvrđene Zakonom, a tu je prepoznato predškolsko i osnovno obrazovanje. Akt o minimumu procesa rada utvrđuju sporazumno nadležni organ državne uprave, reprezentativnog udruženja poslodavaca i reprezentativnog sindikata. Tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada tuženi doneo jednostrano, što ga čini nezakonitim.

Premijer Milojko Spajić pred nastavak pregovora poručio je da Vlada neće popustiti, te da njihova ponuda ostaje da se prosvetarima plate povećaju u septembru za 15 odsto. Sa druge strane iz Sindikata su izričiti da se odredbe iz GKU moraju poštovati, te da zahtevaju 10 odsto povišice koja je trebalo da se isplati sa januarskom platom. Planirano je da štrajk traje ovu i eventualno narednu sedmicu, ali će to zavisiti od ishoda pregovora. Sastanak predstavnika Vlade i Sindikata prosvete pomeren je za sinoć, iako je prvobitno bio zakazan za sredu veče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)