NIJE ZVONILO ZA POČETAK NASTAVE: Prosvetari počeli štrajk, pregovori vlade i Sindikata nastavljaju se u sredu

I. D. S.

19. 02. 2024. u 13:27

U ŠKOLSKIM dvorištima danas nije bilo gužve, a zvono u oko 160 škola nije zvonilo za početak časa. Kako su i najavili, prosvetari su juče stupili u štrajk. Obustava nastave mogla bi da traje sve do sledeće sedmice, ali bi konačna odluka o tome trebalo da se donese u sredu, kada se nastavljaju pregovori sa Vladom. Ipak, premijer Milojko Spajić poručio je da neće popustiti pred pritiskom, te da prosvetari mogu dobiti isključivo 15 odsto povišice, ali u septembru.

НИЈЕ ЗВОНИЛО ЗА ПОЧЕТАК НАСТАВЕ: Просветари почели штрајк, преговори владе и Синдиката настављају се у среду

I.D.S.

Nastavnici odlučni u odbrani Granskog kolektivnog ugovora kojim je januarska plata trebalo da se uveća za 10 odsto, odbijaju da drže časove. I to bi moglo da potraje ovu i eventualno sledeću sedmicu. Predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović kazao je da prosvetari nisu srećni što su u štrajku, ali ističe da drugog izbora nisu imali. Napominje i da nisu sve škole dale podršku, te da je u štrajku oko 70 odsto ustanova. Naglašava da će se svaki izgubljeni čas nadoknaditi.

Značajna podrška građana

ZAHTEVI prosvetara imaju značajnu podršku građana, kazali su iz NVO Centar za građansko obrazovanje.

- Povodom štrajka prosvetnih radnika, podsećamo na nalaze CG pulsa, koji ukazuju da zahtevi za povećanje zarada prosvetnih radnika imaju dominantnu podršku građana i to 56,3 odsto, dok je nešto više od trećine, njih 35,2 odsto, onih koji su na suprotnoj poziciji - saopštili su iz CGO-a.

- Štrajk ne može da traje večno, ne možemo zbog dece, videćemo u sredu ćemo odlučiti, hoće li biti još pet dana ili ćemo produžiti na iduću nedelju. U Sindikatu je predloženo da se svaki izgubljeni radni dan nadokandi radnom subotom - kazao je Božović.

Da će se doći do kompromisa, veruju u Ministarstvu prosvete, nauke i inovacija. Žale što su se prosvetari odlučili na štrajk, navodeći da "jednostrana akcija" ne vodi rešenju.

- Ministarstvo je tokom celog prethodnog perioda odgovorno pristupilo razmatranju stavova Sindikata i u saradnji sa Ministarstvom finansija i Vladom u celini, ponudilo najoptimalniji predlog rešenja po sve strane. Poziv na dalji dijalog sa Vladom je kucanje na otvorena vrata. Uvažavamo sve razumne stavove, ali takođe pozivamo na potrebu razumevanja pozicije Vlade - naveli su u MPNI.

Da u sredu neće biti novih ponuda od strane Vlade, izričit je premijer. Kako je poručio Spajić, neće popustiti pod pritiskom, te nastavnicima nudi isto što i ranije tokom pregovora - 15 odsto povećanje plata, ali u septembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)