POTPIRUJU MRŽNJU, PRIZIVAJU ZLO: Žestoka reakcija iz Vraneške doline povodom predloga rezolucije o genocidu u Šehovićima

M. SEKULOVIĆ

20. 02. 2024. u 12:05

- DECENIJSKE nasrtaje na stanovištvo Vraneške doline i njihove pretke pokreću iste ekstremističke družine i potomaka onih koji su vekovima ubijali, pljačkali srpski narod i palili po Vranešu i koji bi ponovo da potpiruju mržnju i prizivaju zlo među komšijama različite veroispovesti.

ПОТПИРУЈУ МРЖЊУ, ПРИЗИВАЈУ ЗЛО: Жестока реакција из Вранешке долине поводом предлога резолуције о геноциду у Шеховићима

Foto: IZ Crne Gore

 U pitanju je podmukla revizija istorije na najgori mogući način - izmišljanjem, selekcijom i podmetanjem lažnih dokaza o događajima u Vranešu 1924 godine.

Ovo je deo reakcija sa zbora u Tomaševu, meštana Vraneške doline na "Predlog rezolucije o genocidu u Šahovićima 1924. godine nad stanovništvom muslimanske veroispovesti", čiji su tvorci istoričar Šerbo Rastoder i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, koji je predat poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore. Od njih se traži da osim osude i priznanja da se od 9. do 10. novembra 1924. godine u Šahovićim, današnjem Tomaševu, između Bijelog Polja i Pljevalja, desio genocid, omogući i podizanje spomen-obeležja na tom području.

- Pojavio se samonametnuti čovek koji piše o nama istoriju i uteruje nam u glavu šta je prava istorija o Vranešu i našim precima. Naše pretke naziva najpogrdnijim imenima, potura im da su izvršili bezrazložni zločin nad navodno - nedužnim muslimanima - čulo se na masovnom zboru meštana Vraneša.

Oni podsećaju Rastodera da je pre invazije Osmanlija Vraneš bio kraj potpuno naseljen pravoslavcima.

U izveštaju muftije 92 muslimana

- PREMA izveštaju muftije bjelopoljskog Mustafe Salihbegovića, ubijena su 92 muslimana. Periša, rođeni brat Boška Boškovića, govori o 76 ubijenih, a komandant vojnog garnizona u Pljevljima, Mihailo Krečković, koji je 10. novembra stigao na teritoriju Tomaševa i prekinuo zločine, govori da je na teritoriji deset sela ubijeno oko 120 ljudi i zapaljeno 45 kuća - predočio je skupu istoričar Bošković.

- Mi govorimo argumentima! Jedan od njih su brojke! Recimo, popisa stanovništva iz 2014. pa 2021. koje govore o velikim migracijama iz Vraneša, ali i onom iz 1925. godine. Ili, recimo izbora iz 1925. godinu dana nakon "genocida", kada je glasalo čak 666 pripadnika muslimanske veroispovesti. Na spisku ih je bilo 859 - kazao je na zboru istoričar mr Tadija Bošković, koji ističe da su svi pravoslavci tada glasali, izašlo bi ih svega 457!

Prema rečima Boškovića, priče "istoričara" o oko 300 ubijenih u osveti za likvidaciju policijskog funkcionera Boška Boškovića od, kako se sumnjalo, odmetnika i zločinaca Jusufa Mehonjića i Huseina Boškovića, takođe padaju pred argumentima brojki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...