POVEĆANJE GRANICE U KORIST DPS KADRA? Ministar pravde predlaže pomeranje limita za penziju sudijama

I. D. S.

10. 02. 2024. u 11:10

MINISTAR pravde Andrej Milović predložio je da se što pre u razmatranje uzme podizanje starosne granice za odlazak u penziju sudijama Ustavnog i Vrhovnog suda. Iako je stručna javnost saglasna da bi takve izmene trebalo uzeti u obzir, upozoravaju da bi pre toga trebalo konsultovati sa Evropskom komisijom i paziti da niko od sudaja ne bude diskriminisan. Deo opozicije uveren je da je ovo pokušaj Milovića da na funkcijama zadrži sudije koje će služiti partijskim interesima.

ПОВЕЋАЊЕ ГРАНИЦЕ У КОРИСТ ДПС КАДРА? Министар правде предлаже померање лимита за пензију судијама

Foto Shutterstock

Da je prestanak sudijske funkcije sa 65 godina na neki način sporan i da je u praksi prouzrokovao veliki broj problema, smatra i advokat Veselin Radulović. Međutim, ističe da je diskriminacija da se izmenama zakona starosna granica pomera samo za sudije Ustavnog i Vrhovnog suda.

Mišljenje EK

U CENTRU za građansko obrazovanje smatraju da je pre svega potrebno uraditi detaljnu analizu.

- Tim izmenama zakona ne može se pristupiti bez konsultacije sa evropskim partnerima i mišljenja Evropske komisije što bi doprinelo pravnoj sigurnosti - smatraju u CGO.

- Nedavno smo imali izbor predsednika Ustavnog suda kojem bi po važećim propisima sudijska funkcija trebalo brzo da prestane. Najava da će se zakon menjati, može izazvati određene sumnje da se zakoni kreiraju prema potrebama i željama određenih pojedinaca. Mislim da takva praksa nije dobra - navodi advokat.

U GP URA veruju da se ovakvim predlogom namerava da omogući ostanak na funkcijama i pored sticanja uslova za starosnu penziju.

- Ministar Milović smatra da nije dobro da sudije Ustavnog suda idu u penziju sa 65 godina, bez obzira na to da li su te iste sudije od Vlade DPS-a dobijale stanove od 75 ili 90 kvadrata. Reč je o istom onom Ustavnom sudu i istim onim sudijama za koje je isti Milović u novembru 2022. godine izjavio: "Mi smo uvek imali partijski Ustavni sud, partijske predsednike Ustavnog suda i sudije Ustavnog suda koje dominantno služe interesima partija, umesto da štite Ustav Crne Gore od neustavnih partijskih hajdučija". Ostaje da se vidi ko je primorao gospodina Milovića da, po ko zna koji put, pogazi sopstvenu reč - poručili su iz GP URA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)