SRPSKI GOVORI VEĆINA ĐETIĆA: Sumnja među građanima Crne Gore zbog neobjavljivanja rezultata popisa

V.K.

27. 01. 2024. u 09:39

NEOBJAVLjIVANjE rezultatata popisa o naciji, veri i jeziku uneo je među građane sumnju, posebno Srbima, da su se statističari uvrzli u političko kolo. Posebno, jer se dugo čekalo na izjašnjavanje građana o identitetskim pitanjima. Nezavanično se pominje da će Srba biti oko 37 odsto, Crnogorca 42, govornika srpskog jezika više od 52 odsto, crnogorskog jedva 30 odsto.

СРПСКИ ГОВОРИ ВЕЋИНА ЂЕТИЋА: Сумња међу грађанима Црне Горе због необјављивања резултата пописа

V.K.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da su neuverljiva pojašnjenja rukovodstva Monstata o razlozima neobjavljivanja rezultata popisa o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti.

- Prošlo je mesec dana od završetka popisa, a odlaganje objavljivanja podataka za šest meseci moglo bi se očekivati za mnogoljudne države poput Kine ili Indije, a ne za državu čiji je ukupan broj stanovnika kao kod nekog evropskog grada srednje veličine. Smešno je da unošenje i objavljivanje podataka za jednu od najmanjih evropskih država traje toliko dugo - kaže Vukićević.

Pljevlja prepolovljena za 50 godina

ZA pet decenija broj stanovnika u opštini Pljevlja je prepolovljen. Rekordan broj stanovnika Pljevlja su imala 1971. godine 46.856.Najnoviji podaci popisa stanovništva govore da u Pljevljima danas živi 24.542 stanovnika. U odnosu na predhodni popis održan 2011. godine manje je za 6.244, ili oko 20 odsto. Broj domaćinstava sada je - 9.136, dok ih je u 2011. bilo 10.250. Stanova je nešto više nego 2011. godine kada ih je bilo 13.963, dok je sada taj broj 14.293.

Govoreći o razlozi za takvu odluku, Vukićević veruje da su - politički.

- Nekim značajnim faktorima (možda i inostranim) ne odgovara tajming objavljivanja podataka. Žele za neki drugi trenutak da odlože ono što smo već saznali putem nezvaničnih kanala, tj. vraćanje Crne Gore svom istorijskom identitetu - dodaje Vukićević. - Drugim rečima, žele da odlože zvanično saopštenje o značajnom procentualnom povećanju Srba i srpskog jezika u ukupnoj populaciji, za neki naredni momenat, koji će određenim faktorima politički više odgovarati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!