TOKSINIMA TRUJU TARU! Mojkovac se protivi reaktiviranju rudnika "Brskovo"

M. SEKULOVIĆ

22. 01. 2024. u 12:03

U MOJKOVCU mobilno stanje.

ТОКСИНИМА ТРУЈУ ТАРУ! Мојковац се противи реактивирању рудника Брсково

GI zdravi Mojkovac

 Dok se posledice rada starog rudnika olova i cinka "Brskovo" uprkos tome što je davno zatvoren osećaju i danas, jer on i dalje preti zdravlju Mojkovčana o čemu svedoči nekoliko ekoloških incidenata poslednjih dana, ali i kraja prošle godine, kompanija "Tara Resources" iz Švajcarske ne odustaje od namere da reaktivira rudnik uprkos stavu struke i apelima građanskih aktivista.

- Kadmijum, arsen, bakar, cink, aluminijim i drugi kancerogeni toksikanti se i nakon 33 godine od zatvaranja bivšeg rudnika "Brskovo", ispiraju kroz otpadne vode koja se izliva iz bazena flotacionog postrojenja i to u granicima preko dozvoljenih! Ponovo se izlila toksična tečnost sa prostora bivše flotacije i sliva se na ulicu Vojislava Šćepanovića, kojom se kreću vozila i pešaci, a atmosferskim odvodom sve završava u Tari. Potrebno je reagovati, izraditi i sprovesti sanacioni plan u cilju zaštite zdravlja građana i prirode - saopštili su iz Građanske inicijative "Zdravi Mojkovac" i objavili foto- dokumentaciju koju su uputili Vladi Crne Gore.

IZ GI "Zdravi Mojkovac" kažu da je pena koja se stvarala prilikom ispiranja u dva navrata ove jeseni rezultat prisutnosti ovih toksikanata koji stvaraju pH vrednost vode od 2,3 što je izuzetno kisela sredina!

- Novog rudnika neće biti! Nadamo se da će Vlada Crne Gore na sednici u četvrtak prekratiti ovu priču. Razloga ima previše. Eto, koncesionaru je odavno istekao Ugovora o koncesiji... Nema rudnika između dva nacionalna parka i reke pod Unesko zaštitom - kažu građanski aktivisti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu