REGISTROVAN PRVI SLUČAJ AFRIČKE KUGE: Bolesti još nema kod domaćih životinja, krizne mere čekaju četvrtak

I. D. S.

16. 01. 2024. u 12:48

IAKO je potvrđeno da je registrovan prvi slučaj afričke kuge u Crnoj Gori, krizni plan za borbu protiv bolesti svinja nije usvojen. To bi, kako je saopštio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, trebalo da učini Vlada na sednici zakazanoj za četvrtak. Istakao je da afrička kuga nije pronađena kod domaćih životinja, ali očekuje da će biti i posledica zbog oboljenja svinja.

РЕГИСТРОВАН ПРВИ СЛУЧАЈ АФРИЧКЕ КУГЕ: Болести још нема код домаћих животиња, кризне мере чекају четвртак

foto:V.Mitrić

U slučaju pojave svinjske kuge sistem nije zakazao, a Vlada bi u četvrtak trebalo da se donese krizni plan kako bi se preduzele sve mere da se afrička kuga ne prenese i na domaće životinje, saopštio je Joković.

- Sistem nije zakazao, jedini smo u regionu da nije bilo prenošenja na domaće životinje. Da li ćemo imati posledica - imaćemo, preduzećemo sve mere. I Vlada i ministarstvo će preduzeti sve mere da ovo što se pojavilo ne pređe na domaće životinje. Verujem da i ukoliko se pojavi bolest na farmama, da će država naći način da se isplati šteta, jer će se svaka životinja, kod koje se utvrdi bolest, morati da se uništi – kazao je ministar.

Joković je apelovao na farmere da osiguraju imovinu i slušaju savet struke.

Da se sve namirnice analiziraju, saopštio je direktor Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

- Svaka životinja koja bude zaklana moraće da bude pregledana. Afrička kuga ne može se preneti na čoveka, ali nije preporučeno korišćenje mesa - istakao je Đaković.

Prvi slučaj slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Crnoj Gori potvrđen je kod dve uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, potvrdili su iz Vlade.

-Kako bi se bolest pravovremeno ograničila i suzbila, od izuzetnog je značaja da se Upravi prijavi svaki leš, odnosno uginula divlja svinja, kako bi bila uklonjena na neškodljiv način od strane nadležne veterinarske službe, i samim tim smanjena mogućnost nastanka novih slučajeva. Programom obaveznih mera zdravstvene zaštite životinja predviđena je naknada za informaciju o pronalasku uginule divlje svinje u iznosu od 40 evra. Pronađeni leš se prijavljuje Upravi za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Takođe, podsećamo da je svaki držalac svinja u obavezi da prijavi svaku promenu zdravstvenog stanja, kao i svako uginuće svinja na gazdinstvu nadležnoj veterinarskoj ambulanti – poručili su iz Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu