RUKU NA SEBE LANE DIGLO 116 ĐETIĆA: Zabrinjavajući podaci o samoubistvima u Crnoj Gori s obzirom na broj stanovnika

I. D. S.

05. 01. 2024. u 14:22

CRNA Gora godinama beleži zabrinjavajuće podatke kada je reč o samoubistvima. Samo u toku prošle godine samoubistvo je počinilo 116 ljudi, a trocifreni broj ovih slučajeva registruje se godinama unazad. Glavne razloge zbog kojih se ljudi odluče da dignu ruku na sebe, stručnjaci vide u egzistencijalnim i zdravstvenim problemima.

РУКУ НА СЕБЕ ЛАНЕ ДИГЛО 116 ЂЕТИЋА: Забрињавајући подаци о самоубиствима у Црној Гори с обзиром на број становника

Foto RTV Budva

U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora već deceniju je u samom vrhu kada je reč o toj crnoj statistici, godinama upozoravaju iz Svetske zdravstvene organizacije. Najnoviji podaci Uprave policije pokazuju da je suicid u toku prethodnih 12 meseci počinilo čak 116 osoba.

- Tokom 2022. godine registrovano je 126 samoubistava, 2021. godine - 111, 2020 - 109, a 2019 - 100 samoubistava. Za samo prethodnih pet godina 562 osobe su sebi oduzele život u Crnoj Gori - naglasili su iz policije.

Prema njihovoj oceni, uzroci ili pokretači su različiti, ali uglavnom je reč o teškim zdravstvenim stanjima, socio-ekonomskim problemima, traumatičnim iskustvima, nesređenim porodičnim odnosima...

Da su glavni okidači da osoba odluči da na sebe digne ruku egzistencijalni problemi, teška zdravstvena stanja, ali i to da je već neko u porodici učinio isto, smatra psihološkinja Tijana Ivančević. Ističe i da servisi podrške koje bi država eventualno uspostavila, ne bi imali zadovoljavajući efekat sve dok se kao pojedinci ne osvrnemo na bližnje, naučimo da ih slušamo, osluškujemo i razumemo.

Saradnja celog društva

POLICIJA je pozvala sve aktere, a prevashodno donosioce odluka na najvišem državnom nivou, da prepoznaju taj fenomen. Da bi kroz multisektorsku saradnju i kroz razvijenu inkluziju, uz učešće svih stručnih službi, nevladinog i medijskog sektora, kao i šire zajednice, sa posebnom pažnjom pristupili adresiranju tog društvenog problema.

- Društvene okolnosti svakako da imaju najjači uticaj da osoba razmišlja o suicidu, ali je važno da se vratimo i korenu ličnosti - primarnoj porodici, odnosu sa roditeljima, detinjstvu, okruženju... Nijedan drugi vid podrške nema toliku moć, kao adekvatan odnos sa bližnjima, ljubav i podrška - smatra Ivančevićeva.

Kako su kazali iz policije, veliki broj samoubistava ozbiljan je društveni problem, te napominju da Crna Gora nema nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida niti nacionalno telo koje bi sihronizovano preduzimalo korake u borbi protiv uzročnika suicida.

- U slučajevima suicida, Uprava policije može samo da beleži statistiku, jer dolazi na svršen čin. Ove brojke upozoravaju da pojedinačni napori organa iz različitih nadležnosti - Uprava policije, Centar za socijalni rad, medicinske službe i drugi, ne mogu uticati na ključno - prevenciju mogućih uzročnika suicida - napominju iz UP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)