MOŽE LI DA SE ŽIVI SA 145 EVRA? URA i PES razilaze se oko penzionera, a socijalu ne vide

V.K.

14. 12. 2023. u 13:23

DOK se URA i PES prepucavaju oko toga da li je povećanje penzija planirano budžetom za 2024. dovoljno i ravnopravno, socijala grca.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЖИВИ СА 145 ЕВРА? УРА и ПЕС разилазе се око пензионера, а социјалу не виде

Foto: Printskrin Youtube/ Skupština Crne Gore

Oko sedam hiljada porodica, korisnika materijalnog obezbeđenja ostalo je izvan budžetske podrške i primaju od 85 do 145 evra.

Poslanik GP URA Miloš Konatar saopštio je da je ta partija podnela inicijativu za izmenu zakona o PIO sa ciljem da svi penzioneri dobiju jedan iznos uvećanja. Smatraju da je povećanje minimalne penzije na 450 evra opravdano, ali da bi trebalo da bude jednako za sve.

- Prema modelu koji je predložio Pokret "Evropa sad" povećavaju se samo minimalne penzije. Manjkavost ovog predloga je što se ne povećavaju za isti iznos - ocenio je Konatar, dodajući da njihov predlog znači da sve penzije u Crnoj Gori budu povećane za 153,65 evra. - Prosečna penzija bi ovim modelom bila 580 evra, a troškovi povećanja bi iznosili 140 miliona.

Populizam

- PREDLOZI URA koji imaju populistički karakter ostaće samo neuspešni pokušaj da se aktuelna vlada predstavi kao organ koji ne radi u interesu građana - poručili su iz PES.

Povodom ove inicijative reagovali su iz PES-a navodeći da razni predlozi URA za povećanje zarada su "očiti primer naknadne pameti i pranja savesti". Poručili su da bi aktuelna vlada imala više novca za razna povećanja da je kabinet bivšeg premijera Dritana Abazovića "manje trošio za službena putovanja".

Direktorka NVO "Banka hrane" Marina Medojević, podseća da oko sedam hiljada porodica korisnika meterijalnog obezbeđenja nemaju budžetsku pomoć, a koji žive od 85 do 145 evra.

- Koga to država zavarava, šta to pokazuje njen odnos? Država u kojoj su važniji službeni automobili nego ljudi, nema perspektivu. Država u kojoj se više izdvaja za plate u ionako pretrpanoj državnoj upravi, nego za brigu i razvoj socijalnih servisa ugroženih, pokazuje sebičnost i neodgovornost. Za besplatno obrazovanje najugroženijih, socijalne stanove, besplatne obroke - novca nema - poručila je Medojevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)