POČEO POPIS U CRNOJ GORI: Trajaće do 15. decembra

V.K.

03. 12. 2023. u 10:00

POČEO je popis u Crnoj Gori.

ПОЧЕО ПОПИС У ЦРНОЈ ГОРИ: Трајаће до 15. децембра

Foto: Fejsbuk/Vremenska.Prognoza By Dušan

Proces će trajati do 15. decembra, a ako bude potrebno i duže, do kraja meseca

Ovaj proces je od velikog značaja za srpski narod u ovoj državi, očuvanje njegovog nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta. Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da vredelo čekati dve godine.

- Mi sada imamo sve relevantne političke snage koje stoje iza popisa. Čestitam Vladi Crne Gore ali i opoziciji koja je imala veoma dobre predloge - kazao je Mandić.

Popis koji se sprovodi svakih deset godina, bio je planiran za april 2021.godine, ali je odložen zbog neusvojenog državnog budžeta i pandemije korona virusa. Potom je odložen zbog parlamentarnih i predsedničkih izbora, pa onda zbog ucena Demokratske partije socijalista koja je zapretila bojkotom u vreme tehničkog kabineta Dritana Abazovića, smatrajući da je u pitanju projektovani etnički inženjering u cilju povećanja broja Srba. Sada su od premijera Milojka Spajića tražili da se kompletira broj popisivača, obezbedi specifikacija softverskog rešenja i u popisnu komisiju dodaju članovi opozicije, što je prihvaćeno.

Pitanja nacionalnosti, vere i jezika su umesto statističke kategorije popisa jedno od gorućih političkih sporenja u Crnoj Gori. Poslednji je obavljen 2011.godine u skladu sa međunarodnim preporukama, a u cilju utvrđivanja statističkih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima. To je bio prvi popis nakon obnove državne nezavisnosti Crne Gore i konačni rezultati su pokazali da je u Crnoj Gori bilo 620.029 stanovnika, dok je na prethodnom bilo 620.145  i 17.947 interno raseljenih lica koja nisu uključena u stalno stanovništvo, pa je novim popisom ustanovljen pad broja stanovnika za 18.063. Pripremu i sprovođenje ovog popisa  pratile su brojne kontravetze koje su se odnosile na prava i položaj srpskog naroda  u Crnoj Gori.  Etnički sastav prema popisu iz 2011.bio je 44 odsto Crnogoraca m 28,73 odsto Srba, 8,65 odsto Bošnjaka, 4,91 odsto Albanaca , 3,31 Muslimana, 1,01 Roma i Hrvata 0,97 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)