OBELEŽILI DAN OPŠTINE: Pljevlja se klanjaju senima stradalih (FOTO)

M. D.

20. 11. 2023. u 16:50

DAN opštine Pljevlja 20. novembar skromno je obeležen polagađem venaca na spomen obeležje na Stražici i svečanom sednicom Skupštine opštine Pljevlja koja je održana u pljevaljskom Centru za kulturu.

ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ОПШТИНЕ:  Пљевља се клањају сенима страдалих (ФОТО)

Foto: M.Drobnjak

Predsednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš položio je vence, zapalio sveće i odao počast poginulim borcima NOR-a u pljevaljskoj bici i drugim borbama koji počivaju u spomen kosturnici spomenika na Stražici. On je odao počast položio vence i zapalio sveće i borcima koji su se borili za kralja i otadžbinu a koji su posle rata streljani i bačeni u jamu koja se nalazi samo dvadesetak metara od spomenika na Stražici.

Vaneš je predhodno položio venac i zapalio sveće pored jame na Stražici, koja se nalazi samo dvadesetak metara od spomen obeležja, u koju su komunisti u dva navrata: 1944. i 1945. godine, bez suda i suđenja, bacili 25 mučenika.

-Ispred Opštine Pljevlja mi smo ovde danas da bi dali počast svim herojima koji su svoje živote dali da bi mi danas živeli u slobodi. Mi smo ovde kod jame na stražici položili venac pomolili se Bogu i zapalili sveću za sve heroje koji su bili u četničkom pokretu i život dali za slobodu. Takođe ovde kod spomenika na Stražici poklonili smo se svim junacima, svim herojima u parizanskom pokeretu koji su svoj život dali da bi mi danas živeli u slobodi. Svi znamo da je, nažalost, u Drugom svetskom ratu bilo više pokreta koji su se borili protiv fašizma. Na neseću našeg naroda nekad su i ti pokreti i sami među sobom bili sukobljeni. Međutim ljudski život je nešto njverdnije i mi nesmijemo da prebiramo po žrtvama svako ko je dao život za slobodu svog naroda vredan je našeg poštovanja - kazao je Vraneš.

Polaganje venaca na Memorijalni centar na Stražici ove godine posebno su organizovalo boračke organizacije, političke organizacije i lokalna samouprava. Počasni predsednik OO boraca NOR-a Vidoje Despotović kazao je da je pljevaljski kraj izgubio 1840 građana kao žrtve fašističkog terora i rata.

-Devedeset dva su ubili Nemci, 182 Italijani, 33 su poginuli od muslimanske milicije a 1540 je ubijeno od strane četničkih jedinica, kvislinga i saradnika okupatora - rekao je Despotović.

Posetio je da je u spomen kosturnici spomenika na Stražici počiva 567 poginulih boraca u pljevaljskoj bici i drugim borbama. On je pozvao okupljene da čuvaju tekovine oslobodilačkih ratova.

Za razliku od prethodnih 20. novembar ove godine je skromnije obeležen. Izostala je i dodela opštinske nagrade 20. novembar, koja se svake godine povodom Dana opštine dodeljivala istaknutim pojedicima preduzećima i ustanovama, nakon što su odbornici lokalnog parlamenta nedavno usvojili odluku prema kojoj će se najveće opštinsko priznanja dodeljivati svake druge godine. Dodeljena je samo studentska nagrada Sari Milinković, studentu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koja je tokom školovanja ostvarila prosek ocena deset.

Inače, Opština Pljevlja i ove godine je proslavila 20. novembar kao Dan opštine, iako su odbornici skupštinske većine nedavno usvojili da 27. oktobar bude novi opštinski praznik. Odbornici Skupštine opštine Pljevlja 28. septembra podržali su sa 19 glasova izmene Statuta kojima se umesto 20. novembra, za Dan opštine proglašava 27. oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)