PROTEST POLICIJE U BARU: Penzionisane kolege ih ucenjuju, traže po 45 kvadrata stana u novogradnji da se uklone barake

B. DABIĆ

24. 10. 2023. u 20:59

PENZIONISANI policajci iz Bara, njih 17, dve i po godine ne dozvoljavaju da se započne izgradnja višespratnice u kojoj bi njihovih 156 kolega moglo da kupi stan po povlašćenim uslovima.

ПРОТЕСТ ПОЛИЦИЈЕ У БАРУ: Пензионисане колеге их уцењују, траже по 45 квадрата стана у новоградњи да се уклоне бараке

Foto: B.Dabić

Takođe, u planiranoj zgradi stanovi su predviđeni i za 17 korisnika baraka iz kojih oni neće da isele jer traže da im se praktično poklone nekretnine u objektu koji će se graditi.

Čak ni odluka o pravu korišćenja baraka nije “na strani” stanara u ovim montažnim objektima, ali oni su kamen spoticanja postavljanju kamena temeljca za višespratnicu za stanove službenicima CB Bar, ANB-u, graničnoj policiji, PJ za građanska stanja i lične isprave.

Oko 50 policajaca se okupilo na protestu u Baru da iskažu nezadovoljstvo prema postupcima bivših kolega, koji im onemogućavaju da reše egzistencijlano  pitanje.  

-Advokat koji zastupa većinu zainteresovanih za kupovinu stanova po povlašćenim uslovima predao je tužbu za prinudno iseljenje iz baraka. Do 23.novembra imaju vremena na izjašnjenje, kazao je kazao je za predsednik Sindikata bezbedonosnih institucija Mladen Šuškavčević

Prema njegovim rečima, zaključak sa protesta je da postupe po sporazumima za  uklanjanje baraka.

Foto: B.Dabić

 

- Inače  ćemo nastaviti sa postupkom koji smo pokrenuli juče, a oni nemaju prava na parceli koja je 1/ 1 u vlasništvu Sindikata. U suprotnom sledi sudski postupak i očekujemo da će ostati bez ikakvih prava, jer ne polažu parvo na ovu imovinu - kazao je Šuškavčević. - Ukoliko se “dozovu pameti” i ako potpišu mi bismo krenuli u realizaciju. Izbegavali smo pokretanje tužbi, ali ukoliko ne dobijemo potvrdu da su saglasni za početak izgradnje zgrade pokrenućemo tužbu jer oni u ovom barakama 30 godina žive besplatno, troše struju i vodu koju plaća MUP, ne plaćaju poreze, a većina koji čeka na izgradnju stambene zgrade su podstanari. Iscrpeli smo sve ljudske relacije, moraćemo da idemo sa nepopularnim merama.

Foto: B.Dabić

 

Međutim, iako decenijama  žive besplatno u montažnim objektima na tuđem placu, kako se čulo na današnjem protestu, ne plaćaju ni struju, ni vodu već njihove račune podmiruje MUP, u međuvremenu apetiti rastu pa hoće “stan na dar” u novogradnji za baraku, u kojoj  bespravno i besplatno žive.

 - Sporazume smo potpisali 2019. godine,  a odnosi se  na  dođelu stanova po posebnim uslovima za njih. Ti uslovi znače da svi vi njihovim porodicama dajete 35.000- 40.000 evra što nije malo. Međutim, pojedinci nisu ni sa tim zadovoljni nego traže dodatne ustupke. U poslednjem obraćanju prema nama traže 45 kvadrata stana besplatno što bi bilo oko 60.000 evra shodno ponudi koju imamo za cenu kvadrata stana. Sindikat nije saglasan da ljude koji kupuju stanove u budućoj zgradi izlažemo tolikom trošku. Nama je bilo nametnuto da moramo sa njima da napravimo sporazume kako bismo nastavili sa izradom projektne dokumentacije i dobijanja saglasnosti, da možemo da gradimo. Ovaj projekat takođe, opterećuje i komunalno opremanje za 1.570.000 evra što utiče na cenu - kazao je Šuškavčević.

Foto: B.Dabić

 

Iz  Sindikata bezbedonosnih institucija Crne Gore, još januara 2021. godine je najavljeno da će te godine u aprilu početi izgradnja objekta u kome će preko  stotinu pedeset zaposlenih  ostvariti pravo na mogućnost kupovine stana po povoljnijim uslovima od tržišnih, u devetospratnoj zgradi.

Planirani  stambeno –poslovni objekat bruto građevinske površine 15.152 m2, biće na placu 4.329 m2 Sindikata bezbjedonosnih institucija Crne Gore, koji se nalazi preko puta Srednje stručne škole.Lokacija je do 2019.godine bila vlasništvo MUP-a, a zaključkom Vlade Sindikat je dobio prava na vlasništvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)