SPAJIĆ POVLAĐUJE MILOVIMA? Mandatar nastavlja da iznenađuje buduće saradnike u vlasti, traži odlaganje popisa

V.K.

25. 10. 2023. u 12:01

OPŠTU zbrku izazvalo je neočekivano saopštenje mandatara Milojka Spajića da će nova Vlada zajedno sa parlamentarnom većinom predložiti novo odlaganje popisa stanovništva i to na mesec dana!

СПАЈИЋ ПОВЛАЂУЈЕ МИЛОВИМА? Мандатар наставља да изненађује будуће сараднике у власти, тражи одлагање пописа

Vlada Crne Gore

Jer popis koji po zakonu treba da se održi od 1. do 15. novembra, do sada je dva puta odlagan i to zbog korone i parlamentarnih izbora. Budući premijer za ovakav korak se odlučio, kako kaže, da bi se stvorili uslovi da popis dobije apsolutni legitimitet.

Smatra da bi popis za period od mesec dana koji se poklapa sa praznicima, omogućio učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz svog mesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahteva stranaka i veća manje brojnih naroda.

Sagovornici "Novosti" u novoj parlamentarnoj većini su iznenađeni objavom Spajića, jer, kako su nam saopštili, odlaganje popisa ni u jednoj varijanti pregovora nije bilo u opticaju.

Politički analitičar Spasoje Tomić kaže za "Novosti" da je svako eventualno odlaganje popisa nezakonito.

Predlozi za ministre

VRH SNP odlučio je da lider te stranke Vladimir Joković bude predložen za ministra poljoprivrede, a Dragoslav Šćekić za potpredsednika Vlade za regionalni razvoj i ministra sporta i mladih. Međutim, u finalnom sporazumu o formiranju nove vlasti ne pominje se pozicija potpredsednika Vlade za regionalni razvoj. Kandidat Civisa za potpredsednika je dr Srđan Pavićević. Ostalo je da kandidate za ministre dostave Albanski forum i Albanska alijansa.

- Popis se mora održati u za to zakonom predviđenom roku. Ne postoje, kako tvrdi mandatar Spajić, tenzije, već samo interesna grupa okupljena oko DPS koja je ogrezla u korupciji, švercu i kriminalu koja želi da se popis odloži - ocenjuje Tomić.

 "Nismo doma"

OPOZICIONI DPS juče je zvanično započeo bojkot popisa. Za potrebe kampanje objavili su video na kome se vidi štampanje promotivnog materijala, koji svi koji ne žele da im popisivač dođe mogu da okače na vrata - "Nismo doma, dođite dogodine". Gradonačelnici i predsednici opština, gde je ova stranka na vlasti, tvrde da u njihovim lokalnim zajednicama navodno nema uslova za popis.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević oštro je zamerio mandataru. On smatra da je Spajić dogovorio sa Milom Đukanovićem odlaganje popisa do 2024. godine kako bi pokušao da potpuno izbriše pitanje identiteta građana, dok predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković naglašava da Spajić namerava da popis zakaže usred novogodišnjih praznika, "kada se očekuje poziv iz dijaspore koji bi iskrivili realnu sliku stanja na terenu".

- Sve ovo sam doživeo kao povlađivanje željama i interesima antisrpskih elemenata u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem - kategoričan je Dajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)