ČEKA SE MILOJKOV EKSPOZE: Odlaže se Skupština do ponedeljka, pravila nalažu da Spajić parlamentu dostavi sastav vlade tri dana pre zasedanja

V.K.

24. 10. 2023. u 08:30

SEDNICA Skupštine Crne Gore najverovatnije neće biti održana 26. oktobra, kako je bilo planirano, već nekoliko dana kasnije, 30. ovog meseca. Razlog odlaganja je tehničke prirode - mandatar Milojko Spajić nije parlamentu dostavio ekspoze i sastav vlade kako pravila nalažu tri dana pre sednice Skupštine jer je tek juče vrh Socijalističke narodne partije odlučivao o kandidatima za članove budućeg kabineta.

ЧЕКА СЕ МИЛОЈКОВ ЕКСПОЗЕ: Одлаже се Скупштина до понедељка, правила налажу да Спајић парламенту достави састав владе три дана пре заседања

V.K.

Do ovog trenutka, svoje predloge su podneli Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora, a očekuje se da to učine Albanski forum, Albanska alijansa i Grupa građana Civis. Očekuje se da ukoliko sednica parlamenta bude zakazana za 30. oktobar izboru rukovodstva i nove izvršne vlasti prisustvuje predsednik države Jakov Milatović, koji se trenutno nalazi u poseti Velikoj Britaniji.

Čelnici jedanaest partija potpisali su koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Novi šef parlamenta biće lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, dok će koalicija "Za budućnost Crne Gore" dati podršku vladi. Predviđeno je da krajem iduće godine dođe do rekonstrukcije Spajićevog kabineta u kojem će Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija ući u vladu i dobiti potpredsedničko mesto i ministarstva.

Na sednici parlamenta Ujedinjena Crna Gora najavila je da će glasati za predsednika Skupštine, ali za vladu možda i neće. Predsednik Ujedinjene Goran Danilović saopštio je da je nova vlast utanačena po modelu koji je predložila ta stranka, za šta su, kako je ironično prokomentarisao, nagrađeni nepozivanjem u vladu.

Doktorka za kulturu

VIŠE od 20 strukovnih udruženja i kompanija pozvalo je kandidatkinju Demokrata za ministarku kulture i medija, doktorku fizikalne medicine Tamaru Vujović, da pokaže odgovornost i ne prihvati tu poziciju u Vladi Crne Gore. Potpisnici saopštenja zahtevaju od mandatara i poslanika da "zaštite interese javnosti i zaustave odluku koja, osim toga što vređa i potcenjuje kulturne potrebe našeg društva, vodi ka još dubljoj degradaciji kulturnih standarda zajednice".

- Bio je pokušaj javnog omalovažavanja Ujedinjene i mislim da smo s tim izašli na kraj. Ističem da smo se borili za vlastite principe. Kad to radite i platite neku cenu mi to prihvatamo dobrovoljno - kazao je Danilović, čija stranka se na parlamentarnim izborima 11. juna nalazila na listi koju je predvodio Pokret "Evropa sad".

Enigmu da li je moguće istog dana izabrati rukovodstvo Skupštine i vladu otklanja nezavisni poslanik sa liste PES Seid Hadžić.

- Da, moguće je. S obzirom na to da mandatar ima manje od mesec dana da formira vladu, te da cure rokovi za njeno formiranje, realno je očekivati da će se nastavak konstitutivne sednice parlamenta i sednica na kojoj će se birati vlada održati u dogledno vreme - poručio je Hadžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije