MANDIĆU SKUPŠTINA, A BOŠNJACI ISPADAJU? Spajić Srbima u Crnoj Gori nudi mesto prvog čoveka parlamenta i mesta u preduzećima

V. Kadić

12. 10. 2023. u 09:55

MANDATAR za sastav vlade i lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić ponudio je prosrpskoj koaliciji "Za budućnost Crne Gore" paket koji obuhvata funkciju šefa parlamenta (pominje se Andrija Mandić) i 40 odsto funkcija po dubini (mesta u državnim kompanijama, preduzećima i institucijama), u zamenu za njihovu podršku njegovom kabinetu. Okosnica nove većine, po svemu sudeći, biće svi poslanici sa liste PES (24), bloka ZBCG (13), Demokrate (7) i Socijalistička narodna partija (2) i deo albanskih partija. Vlada će brojati 18 ministarstava, a bez učešća Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, i Hrvatske građanske inicijative.

МАНДИЋУ СКУПШТИНА, А БОШЊАЦИ ИСПАДАЈУ? Спајић Србима у Црној Гори нуди место првог човека парламента и места у предузећима

V.K.

Za mandatara nije bio prihvatljiv uslov Bošnjačke stranke da u vladu uđu i Socijaldemokrate (privezak bivšeg režima). Uz to njihov negativan stav o učešću koalicije ZBCG je odranije poznat, dok to nije slučaj sa nekim albanskim partijama. Bošnjaci su zasada izvan vlade i po svoj prilici preseliće se u opozicione klupe, dok će Spajić imati dovoljnu podršku za formiranje svog tima.

Nakon što je mandatar dogovorio sa ZBCG manjinsku podršku, Demokrate su održale sednicu Predsedništva i prihvatile pruženu ruku za ulazak u izvršnu vlast. Ponuđena su im ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, kulture i ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja severa. Partija Alekse Bečića dobiće i mesto zamenika premijera, uz dva vicepremijerska - za bezbednost, unutrašnju politiku i politički sistem, kao i za spoljne i evropske poslove. Što se tiče Socijalističke narodne partije ona bi trebalo da zadrži sadašnju poziciju - ministarstva poljoprivrede i zdravlja. Postoji mogućnost da se proširi kabinet predstavnicima Ujedinjene Crne Gore (sa liste PES), koja je svoju podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG, i njima bi najverovatnije pripao sektor prosvete. Možda se, na kraju, i Građanski pokret URA nađe u Spajićevom timu.

Predsednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i lider URA nema primedbu na mogući sastav buduće izvršne vlasti.

- Videćemo kakva će biti konfiguracija i ko će sve biti u njoj. Cilj je da se prikupljaju snage od 30. avgusta i da se nastavi reformski put. URA je dobila poziv od mandatara Spajića, videćemo hoćemo li se sastati. Što se nas tiče imamo stav da dijalog nikada ne treba izbegavati - poručio je Abazović.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić saopštio je da izborom Mandića na mesto šefa Skupštine, Crna Gora dobija antizapadnu i prorusku parlamentarnu većinu:

- Eventualni izbor Mandića na čelno mesto Skupštine, značio bi i definitivan otklon državne politike od evropskih integracija, prozapadnog puta i evroatlantske agende.

Spajić je 10. avgusta dobio mandat da sastavi Vladu i od tada teče rok od 90 dana za njeno formiranje. Parlamentarni izbori su održani 11. juna ove godine, a Skupština je konstituisana 27. jula, od kada nije više održana nijedna sednica novog saziva.

Mesto u Savetu za bezbednost

U SLUČAJU da bude realizovano da koaliciji "Za budućnost Crne Gore" pripadne mesto šefa parlamenta, taj savez bi prvi put dobio predstavnika u Savetu za bezbednost i odbranu. Ovo telo nadležno je za ključne odluke koje se tiču komandovanja Vojskom Crne Gore, ali i u vezi sa bezbednosnom situacijom u državi. Savet postavlja, unapređuje i razrešava oficire VCG, odlučuje o upotrebi crnogorske vojske u međunarodnim snagama, a ima nadležnost da Skupštini predlaže proglašenje vanrednog ili ratnog stanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!