"STRIP U BOCI" MOREM PLOVI: Crtež Jana Čerčila iz Boke doplovio do Brindizija

V.V.

28. 09. 2023. u 13:43

Na sve popularnijem Hercegnovskom strip festivalu uspostavljena je 2006. godine lepa tradicija, program „Strip u boci“.

СТРИП У БОЦИ МОРЕМ ПЛОВИ: Цртеж Јана Черчила из Боке допловио до Бриндизија

Foto: HSF

Učesnici, najpoznatiji strip crtači sveta crteže spakuju u staklene boce koje potom bace u more i one putuju kao lepa poruka iz Herceg Novog. Za 17 godina pronađeno je šest boca, juče jedna u Brindiziju.

„Mislila sam da se ovakve stvari dešavaju samo u filmu… Zaista ste nam darivali ostvarivanje jednog predivnog sna“, poručile su organizatorima Hercegnovskog strip festivala, Valerija i Ana iz Brindizija koje su pronašle bocu sa crtežom Jana Čerčila, na plaži u blizini ovog grada. Jan Čerčil je strip autor iz Velike Britanije ali je karijeru ostvario u Americi radeći za najveće svetske izdavače Marvel i  Komiks.

Organizatori HSF-a objašnjavaju da su boce ove godine bačene van zaliva, dok su domaćini i gosti, učesnici festivala, krstarili na katamaranu Tahiti.

– Čim smo dobili mejl, fotografije i video zapise iz Brindizija,uzvratili smo poruku sa željom da saznamo imena dama koje su pronašle bocu i saznamo više detalje, kažu organizatori HSF.

Tako su saznali da je reč o dve najbolje prijateljice koje su na plaži na kojoj su svakog dana našle bocu sa porukom, potom su sve snimile telefonom i oduševljene nakon što su izvukle crtež i poruku  bocu su napunile peskom i cvećem koje raste u blizini.

Foto: HSF

Jan Čerčil

 

U Herceg Novi su valerija i Ana poslale i audio poruku. Kažu da ne mogu da opišu svoju sreću, da doslovno ceo dan lete od radosti,  misle da sanjaju i da im je dan toliko lep da se zahvaljuju do neba. Obavestile su o svemu i lokalne medije, pa će o svemu i oni napraviti svoju priču.

Zanimljivo je da je ovo druga boca pronađena blizu Brindizija, verovatno jer je dominantna morska struja koja iz Boke ide ka tom delu Italije. Jedna boca  sa crtežima pronađena je u Lećeu takođe u Italiji, dve u Hrvatskoj, u Istri i u blizini Zadra, i jedna u Bigovi.

Program „Strip u boci“ očigledno na najlepši način  pronosi glas o Hercegnovskom strip festivalu, a oživljava i sve one neverovatne, najčešće romantične priče o porukama koje su u staklenim bocama godinama plovile morima dok ih neko ne bi pronašao.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu