NESTAO INSPEKCISJKI REGISTAR: Krađa u Ministarstvu ekologije prostornog planiranja i urbanizma

I. D. S.

16. 09. 2023. u 10:40

REGISTAR sa predmetima građevinske inspekcije, koji se odnosi na poslednjih 30 dana prošle godine, misteriozno je nestao iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Krađa evidencije, koju u tom resoru povezuju i sa kriminalnim strukturama, prijavljena je policiji, te se očekuje da nadležni što pre nađu odgovorne.

НЕСТАО ИНСПЕКЦИСЈКИ РЕГИСТАР: Крађа у Министарству екологије просторног планирања и урбанизма

Foto Shutterstock

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je da je iz njihove pisarnice nestao delovodnik iz 2022. godine, za period od 23. novembra do 31. decembar 2022. U saopštenju se navodi da se u delovodniku upisuju predmeti Direktorata za inspekcijski nadzor, odnosno građevinske inspekcije. Slučaj je, saopštila je ministarka, prijavljen policiji i očekuje pokretanje postupka. Kako ističe, pokrenute su i mere utvrđivanja odgovornosti u samom ministarstvu.

Skretanje pažnje sa "tunela"

SHODNO pravilima čuvanja dokumentacije, isti predmeti trebalo bi da su zavedeni i u Upravi za inspekcijske poslove, s obzirom na to da se radi o onim predmetima koje je zavodila građevinska inspekcija. Verujem da je gotovo nemoguća misija trajno uništiti akte - kazao je Bajović za "Novosti". - Čini se da je ministarstvo nepotpunim informacijama o slučaju, pokušalo da skrene pažnju sa skandala koji je izazvalo probijanje tunela do depoa Višeg suda.

- Reč je o delovodniku u vezi sa inspekcijskim nadzorom i imam osnova da sumnjam da je dokument ukraden kako bi se onemogućilo adekvatno funkcionisanje ministarstva u ovoj oblasti. To može odgovarati različitim strukturama, uključujući i kriminalne, jer se na ovaj način usporavaju aktivnosti inspekcijskog nadzora, ali i naš celokupan rad. Osim utvrđivanja odgovornosti, razmatramo i uvođenje rigoroznih mera kontrole zaposlenih i stranaka, ukoliko i to bude potrebno - poručila je ministarka Ana Novaković Đurović.

Sudski veštak Dobrislav Bajović, ne vidi veliki problem u krađi, smatra da otuđivanje delovodnika iz arhive ministarstva ne može da znači i da su spisi trajno nestali. Kako ističe, osim u pisarnici, isti akti se čuvaju i u elektronskoj formi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)