POSEKLI 18 MILIONA: Šumokradice u Crnoj Gori za pet godina opustošile 23.000 kubika drva

I. D. S.

14. 09. 2023. u 12:27

NELEGALNA seča šuma državu košta milione evra. Dok u Upravi za šume tvrde da je u poslednjih pet godina nelegalno posečeno 23.000 kubika, što je Crnu Goru zakinulo za 1,6 miliona evra. Ekolozi tvrde da je šteta daleko veća, čak 18 miliona evra.

ПОСЕКЛИ 18 МИЛИОНА: Шумокрадице у Црној Гори за пет година опустошиле 23.000 кубика дрва

Fejbuk/Aleksandar Dragićević

Iz Uprave za šume, istovremeno ističu da su u prethodnih deset godina podnesene 2.272 krivične prijave protiv neidentifikovanih osoba i 857 protiv poznatih izvršilaca. Tužilaštvo je odbacilo veliki broj optužbi, a kako ocenjuju, vrlo mali broj slučajeva je dobio osuđujući sudski epilog.

- Uprava za gazdovanje šumama i lovištima suočava se sa velikim problemom nedovoljno stručnog kadra. Čuvari šuma zaduženi su za rejone površine i više od 5.000 hektara, pa je fizički nemoguće da u svakom trenutku znaju šta se događa - navode iz Uprave. - Neophodan je jak sistemski odgovor na bespravnu seču.

Udruženo delovanje spas

EKO-aktivista predlaže da se, u cilju sprečavanja bespravne eksploatacije, angažuje ekološki sektor koji će obilaziti teren, ali i da nadležne institucije deluju udruženo.

- Imamo ekološki sektor koji ima mrežu eko-volontera, dronove, koristimo satelitske snimke - navodi aktivista.

Ekološki aktivista Aleksandar Dragićević smatra da nadležni u Upravi za šume ne provode dovoljno vremena na terenu.

- Da provode, videli bi i shodno tome delovali, da samo na jednoj lokaciji na Komovima ili Veruši nestane petogodišnja procena Uprave - navodi Dragićević. - Nelegalna seča je kriminal težak stotine miliona evra. Samo u prethodnih pet godina naneta je šteta od 18 miliona evra. Biznis nelegalne seče šume se razvija zbog korupcije u ovom sektoru, počev od šumara. Jednostavno, to su dani kada on ne izađe na teren, napravi se seča, lugar dobije finansijsku potporu, a kasnije podnese prijavu protiv N. N. lica. Viši kriminal je u Upravi za šume gde se daju koncesije i tamo gde ne treba, izvlači mnogo više šume nego što je doznačeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!