UČITELJI U CG U BOJKOTU: Nova školska godina počeće štrajkom upozorenja

V.K.

19. 08. 2023. u 10:20

IAKO je do početka nove školske godine u Crnoj Gori ostalo još dve sedmice, sindikat prosvete najavio je štrajk upozorenja s obzirom na, kako kažu, izuzetno teško stanje u crnogorskom školstvu po svim pitanjima - od finansija, infrastrukture, do položaja nastavnika u društvu. Štrajkom upozorenja žele da "probude" državu da se okrene prosveti.

УЧИТЕЉИ У ЦГ У БОЈКОТУ: Нова школска година почеће штрајком упозорења

V.K.

Iz Prosvetne zajednice poručuju da su prosvetari zbunjeni jer zakon o štrajku iz marta 2015. godine, predškolske ustanove i osnovne škole ubraja u delatnosti od javnog interesa, čiji bi prekid rada mogao da ugrozi život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana.

- Minimum procesa rada tokom izražavanja nezadovoljstva, bar kada je reč o vaspitačima i nastavnicima u osnovnim školama, prema Zakonu o štrajku, trebalo je da bude usaglašen najkasnije do kraja juna 2015. pa je nejasno kako će sindikat da realizuje naum o štrajku upozorenja - navodi se u reagovanju Prosvetne zajednice.

Vapaj

ŠTRAJK upozorenja je vapaj i apel budućem premijeru i ministru prosvete da budžet ne sme više da bude socijalni i da moraju da se okrenu prosveti po svim mogućim pitanjima, sa akcentom na reformu koju ponovo treba sprovesti - istakao je Božović.

Međutim, predsednik sindikata prosvete Radomr Božović juče je izjavio da neće odustati od najavljenog štrajka.

- Prosvetni radnici su godinama na marginama društva. Država godinama ne ulaže u obrazovanje, zato smo kao obrazovni sistem pali tako nisko, izgubili dostojanstvo, a samim tim i prosvetni radnik - kategoričan je Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona