LEKARI U CRNOJ GORI NAJAVILI ŠTRAJK: Nezadovoljni zbog ukidanja dodatka po osnovu broja pregleda

I. D. S.

21. 08. 2023. u 11:51

ZBOG prevelikog obima posla usled nedostatka kadra i izmenjenog obračuna zarada, izabrani lekari pre nekoliko meseci otpočeli su sa protestima, a odbijali su i da u ordinaciju primaju više pacijenata od onoga što zakonska norma predviđa. Kako sada najavljuju, ispunjenje zahteva očekuju od nove Vlade, te su za to dali rok - sredina septembra. Ukoliko do tada ne dobiju odgovore nadležnih, osim protesta, organizovaće i štrajk.

ЛЕКАРИ У ЦРНОЈ ГОРИ НАЈАВИЛИ ШТРАЈК: Незадовољни због укидања додатка по основу броја прегледа

Foto Shutterstock

- Nakon toga, izabrani lekari ne samo da će nastaviti sa protestima, već će aktivirati jedan od zakonskih modela koji bi mogli u kratkom roku omogućiti i pravo na štrajk. Sindikat izabranih doktora se pre skoro tri meseca obratio Vladi i Ministarstvu zdravlja dopisom tražeći sastanak sa premijerom i ministrom kako bi rešili nezavidnu poziciju u koju su dovedeni lošom zdravstvenom politikom 43. Vlade. Tražili su da se vrati stari model obračuna zarada, uz kapitacije i usluge, što je ukinuto poslednjim Granskim kolektivnim ugovorom, ali i da se reguliše pitanje dežurstava. Počela je još veća represija - poručuje predsednik Sidikata dr Igor Ljutica.

Samo u Podgorici fali 23 lekara

U DRŽAVI nedostaje 150 lekara, kaže Ljutica prenoseći brojke Instituta za javno zdravlje.

- U Podgorici, po podacima iz 2020. živi 187.000 stanovnika o kojima brine oko 93 izabranih doktora za odrasle. Glavnom gradu gravitira oko 260.000 stanovnika. Zbog odmora i bolovanja funkcionalno je prosečno oko 84 doktora. Tako da imamo situaciju da je samo u Podgorici potebno još 23 lekara za rad po propisanim normama - navodi predsednik sindikata.

Izabrani doktori proteste su pokrenuli početom juna tvrdeći da su im, uprkos povećanju koeficijenata, plate manje zbog ukidanja dodatka na platu po osnovu broja odrađenih pregleda, varijabila i novog obračuna na osnovu broja pacijenata. Zbog toga zahtevaju vraćanje odredbi ranijeg Granskog kolektivnog ugovora, koji je važio do januara ove godine.

Ministar Dragoslav Šćekić tada je poručio da su zahtevi nerealni i da je rosečna plata izabranih doktora 1.615 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?