CRNOGORCI IMAJU REŠENJE ZA MANJAK RADNIKA: Ovo rešenje je prosto i nema da fali

I. D. S.

09. 08. 2023. u 13:56

PRED sam početak leta, turistički poslenici žalili su se da im fali hiljade radnika za sezonu. Iako je već uveliko špic, radnici su i dalje traženi na crnogorskom primorju, a tome svedoče oglasi koji se svakodnevno objavljuju - traže se sobarice, konobari, šankeri. Kako i sledeću sezonu ne bi dočekali sa manjkom radne snage, iz Privredne komore insistiraju da se uvede kategorija stalnog sezonskog radnika.

ЦРНОГОРЦИ ИМАЈУ РЕШЕЊЕ ЗА МАЊАК РАДНИКА: Ово решење је просто и нема да фали

Foto Shutterstock

Uvođenje kategorije stalni sezonski radnik ublažilo bi problem nedostatka radne snage u turizmu, poručili su iz PKCG.

- Upravo nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od glavnih biznis barijera u turizmu - smatraju u PKCG.

- Uvođenjem kategorije stalni sezonski radnik bi se motivisali nezaposleni da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU.

Kroz sistem koji predlažu, objašnjavaju, osigurala bi se finansijska podrška i uplata doprinosa radnicima - sezoncima i u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima iz svih delatnosti koji tokom godine imaju razdoblja smanjenog obima posla zbog sezonske vrste poslovanja.

- Reč je o osobama koje su u kontinuitetu radile najmanje šest meseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu, odnosno najmanje šest meseci - rekli su iz PKCG.

- Navedno rešenje bi značajno podstaklo mlade da se školuju za poslove u turizmu, ali i nezaposlene da se prekvalifikuju za turistička zanimanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?