DRUGI NE MOGU BITI POSLEDNJI: U Milatovićevom kabinetu juče BS, Demokrate i DNP

V.K.

02. 08. 2023. u 07:30

PREDSEDNIK Jakov Milatović dobio je "zeleno svetlo" Demokrata i Bošnjaka da poveri mandat lideru PES Milojku Spajiću.

ДРУГИ НЕ МОГУ БИТИ ПОСЛЕДЊИ: У Милатовићевом кабинету  јуче БС, Демократе и ДНП

Služba za informisanje predsednika CG

Dok je prvi čovek Demokratske narodne partije, članice koalicije "Za budućnost Crne Gore", Milan Knežević rekao je da su on i njegov stranački kolega Predrag Bulatović imali veoma iscrpan i konstruktivan razgovor sa predsednikom, i da su mu jasno saopštili da žele vladu sastavljenu od avgustovske većine i partija manjinskih naroda.

Knežević je istakao da su dali doprinos pregovorima posebno oko principa broj sedam, da raspodela resora ide prema broju osvojenih glasova.

- Bili smo spremni na ustupke, ali ne i na poniženja. Pravila koja važe za druge treba da važe i za ZBCG. Oni koji su bili drugi ne treba da budu tretirani kao poslednji. Ako primenimo princip sedam, mesto premijera pripada PES, a mesto predsednika Skupštine ZBCG - poručio je Knežević. - Ako bi se primenio princip sedam, nama treba da pripadne sedam ministarskih mesta, ali smo spremni na ustupke.

Prilika za brži put u EU

CRNA Gora ima jedinstvenu priliku da ubrza svoj put ka Evropskoj uniji (EU), ocenio je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. On je istakao da su SAD ohrabrene demokratskim napretkom Crne Gore, koji uključuje nedavnu nesmetanu tranziciju predsedničke vlasti i parlamentarne izbore. Ponovio je da novu izvršnu vlast treba da čine oni koji su za pristupanje Crne Gore EU, podršku NATO i Ukrajini, građansku državu, poštovanje ljudskih prava i teže unapređenju reformi.

Dok su trajale konsultacije Kneževića kod Milatovića iz Pokreta "Evropa sad" lansirano je saopštenje u kojem "žale" što članica koalicije ZBCG misli kao DPS, čime osporava mogućnost da lider PES Milojko Sajić i formalno postane mandatar.

Vođa Demokrata Aleksa Bečić potvrdio je da je DCG saglasna da predsednik poveri mandat Spajiću.

Nemačka prekraja izbornu volju

AMBASADOR Nemačke u Crnoj Gori Peter Felten rekao je da ne vidi problem u tome da predstavnici ZBCG uprkos izbornom rezultatu ne budu deo vlasti.

- To će, po mom mišljenju, biti potpuno normalna pojava za parlamentarnu demokratiju, pod uslovom da predsednika vlade podrži većine poslanika u parlamentu - kazao je Felten i istakao da je u najboljem interesu Crne Gore da novu vladu formiraju partije koje zastupaju proevropske i evroatlantske vrednosti.

- Istakli smo da Crnoj Gori ne treba ni ekspertska ni manjinska vlada već je potrebna politička vlada koja će imati podršku većine u parlamentu. Najvažnije je da se izađe iz "v.d. stanja" - kazao je Bečić.

Na konsultacijama je bio i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

- Mi treba s pravom da podržimo Spajića za mandatara jer PES nije u koliziji sa onim za šta se Bošnjačka stranka zalaže, a to su evropske vrednosti, vladavina prava i jednakost u državi - kazao je Ibrahimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave