ZABORAV JE JEDNAK IZDAJI: Na Vučjem dolu bratimili se Nikšić i Trebinje

V.K.

29. 07. 2023. u 15:41

Na poprištu velike Vučedolske bitke koju su Crnogorci i Hercegovci vojevali protiv Turske bratimila su se Nikšić I Trebinje, pijemonti srpstva u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

ЗАБОРАВ ЈЕ ЈЕДНАК ИЗДАЈИ: На Вучјем долу братимили се Никшић и Требиње

V. K.

Ovom činu prethodila je sveta arhijerejska liturgija u crkvi sv. Antinogena koju su služili episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

- Ovaj sabor pokazuje da je Hercegovina živa sa obe strane granice gde se u ovoj dolini glasno čuje ime Gospodnje, ime srpsko, i stapa u jedan glas - kazao je predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, koji se prethodno u crkvi pričestio kao nekada davno njegov slavni predak uoči Vučedolske bitke.

On je podsetio na "zlatnu nit" koja veže srpski narod od Nevesinjske puške, bitke na Vučjem dolu i ujedinjenja 1918.godine.

- Moramo znati ko smo, odakle smo i čiji smo. Jer, zaborav je jednak izdaji. Da ove granice padnu ne treba menjati drzavno-pravni status, jer tu je Evropska unija, otvoreni Balkan, pa ako toga i ne bude, onda to treba da urade Crna Gora, Republika Srpska i Srbija. Dakle, novo ujedinjenje ili pad granica biće ostvareno na miran način - poručio je Kovačević uz glavnu poruku da žive Crna Gora Republika Srpska i Srbija.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da se srpski narod danas klanja senima vučedolskih junaka koji su vodili jednu od najsvetijih bitaka.

- Sloga naših predaka potrebna je danas nama. Uvek smo bili jedan narod. Nastavljamo istorijski kontinuitet dva pijemonta srpstva -Trebinja u Republici Srpskoj i Nikšića u Crnoj Gori. Dosta je simbolike ba ovom mestu, svetom za sve Srbe posebno nas Hercegovce i Crnogorce - naveo je Ćurić.

Vučedolska epopeja za vek vekova urezala se u narodno pamćenje kao i spomen na slavne junake bitke, koji su krv svoju prolivali za krst časni i slobodu zlatnu, za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. Tu pobedu, kako je rekao profesor dr Jovan Delić, kao vrhovni komandant izvojevao je tadašnji knez, kasniji kralj Crne Gore Nikola I Petrović, "car junaka", gde su se Crnogorci i Hercegovci zajedno i jednodušno borili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)