BS MALO MESTO VICEPREMIJERA: Bošnjaci sve dalji od Vlade, ne odustaju od zahteva, izostali sa sastanka sa Spajićem

V.K.

26. 07. 2023. u 00:10

OD svih potencijalnih partnera u budućoj Vladi Crne Gore sa kojima je lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić vodio razgovore, jedino "nije išlo" sa predstavnicima Bošnjačke stranke koji nisu odstupali od svojih zahteva. Bošnjačka stranka je ranije, u nezvaničnom toku pregovora, insistirala na "pravičnoj raspodeli" više resora u budućoj vladi među kojima bi im pripalo i Ministarstvo spoljnih poslova, ali je PES saopštio da je ono rezervisano za njihovog člana Filipa Ivanovića, što je bilo dovoljno do dođe do hlađenja njihovih odnosa.

БС МАЛО МЕСТО ВИЦЕПРЕМИЈЕРА: Бошњаци све даљи од Владе, не одустају од захтева, изостали са састанка са Спајићем

Bošnjačka stranka

Umesto resora diplomatije, Spajić je ponudio predsedniku BS Ervinu Ibrahimoviću mesto vicepremijera i koordinatora za spoljne poslove, ali u BS sa tom ponudom nisu bili zadovoljni.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić saopštio je da čvrsto veruje da pregovori o formiranju nove vlade idu u dobrom pravcu.

- Čujemo da neke stranke koje predstavljaju manjine imaju dopune, a mislimo da to ne treba raditi, jer se tako kvari ideja oko koje treba da se okupimo. Žao nam je što pojedini političari, koji izlaze sa tim dopunama, nisu to radili u prethodnom periodu, kada su bili u koaliciji sa DPS. Neki bi želeli da kroz inovacije eliminišu ZBCG. Ko je imao najviše glasova na izborima, predložio je principe, mi smo to prihvatili. Imamo principe da će se vlast deliti pošteno, na osnovu snage, odnosno poverenja građana - poručio je Mandić.

Tokom razgovora sa Spajićem, lider Demosa Miodrag Lekić ocenio je da ne bi bilo dobro da se vlast sastavlja po nekom obrascu trgovačko-deoničarskog društva. Lekić je upozorio na dubinu krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

Konsultacije sledeće sedmice

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović je najavio da će naredne sedmice početi konsultacije o mandataru za sastav nove vlade.

- Očekujem da to uradim u jednom pristojnom roku i nadam se da će vlada biti brzo formirana. Politički akteri treba da pokažu značajnije veću dozu odgovornosti prema građanima Crne Gore kojima je potrebna stabilna, proevropska vlada i zalažem se da vlada bude takva - poručio je Milatović.

- Vlast treba da se konstituiše i na osnovama zahteva građana od 30. avgusta 2020. koji su, pored određenih rezultata, uglavnom iznevereni. Potreban je, ne ovakav nastavak 30. avgusta, već popravni ispit, i to za građenje pravne države, racionalne ekonomije i duhovno-vrednosnog jedinstva zemlje - smatra Lekić.

Buduća vlada bi, prema neformalnom načelnom dogovoru, trebalo da ima 22 ministarstva i četiri potpredsednička mesta, od kojih bi dva pripala predstavnicima manjinskih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)