GRAĐEVINCI PRKOSE VRUĆINI: U Crnoj Gori najavljeni temperaturni rekordi, rad na otvorenom se ne preporučuje

I. D. S.

18. 07. 2023. u 16:00

METEOROLOZI za ovu sedmici najavljuju obaranje temperaturnih rekorda, te će podeok na skali prelaziti i 40 stepeni Celzijusa.

ГРАЂЕВИНЦИ ПРКОСЕ ВРУЋИНИ: У Црној Гори најављени температурни рекорди, рад на отвореном се не препоручује

Foto "Novosti"

Kao i svake godine, Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdalo je preporuke za rad na otvorenom pri ekstremno visokim temperaturama, ali ni crveni meteo alarm ne obustavlja udrarnički rad građevinara.

Na području Podgorice i Danilovgrada, prema prognozama ZHMS, temperature će prelaziti 40 stepeni. Prema istim prognozama, ukoliko u međuvremenu ne dođe do značajne promene meteorološke situacije i promene položaja meteoroloških sistema, dejstvo tropskog talasa trajaće sve do oko 25. jula.

Zbog rizika koji donosi rad na otvorenom pri ovako visokim temperaturama, Ministartsvo rada i socijalnog staranja i Institut za javno zdravlje, tradicionalno, na početku leta izdaju preporuke za organizacuju takvog posla. Pravilnikom o merama zaštite i zdravlja na radu predviđeno je da se radovi na otvorenom pri temperaturama iznad 36 stepeni Celzijusa ne obavljaju, osim u slučajevima ozbiljne i neizbežne opasnosti, kada su ugroženi ljudski životi.

Takođe, u Udruženju zaštite na radu preporučuju poslodavcima da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to proces rada dozvoljava. A ako to nije moguće, onda da se preduzmu sve mere zaštite zdravlja na radu. Potrebno je, poručuju, obezbediti velike količine vode i bezalkoholnih napitaka, osposobiti zaposlene za pružanje prve pomoći i omogućiti česte pauze u hladovini.

Prema rečima šefa jednog gradilišta u Podgorici, na kojem se zida stambena zgrada, potpuno obustavljanje rada za investitora nije opcija.

Preporuke ne podležu kazni

SVE ostaje na preporukama, jer pravilnikom nisu predviđene i kaznene mere za nepoštovanje saveta. Stoga je i stanje na terenu znatno drugačije od preporučenog. Građevinski radnici, tradicionalno, prinuđeni su da tropske dane ipak provode na radnom mestu.

 

- Koliko rokovi dozvoljavaju toliko možemo i da odmaramo. A to je često veoma kratko. Suvišno je i reći da je rad na otvorenom na visokim temeraturama veoma težak, ali kako radnici, tako i čitav nadzor na gradilištu, bukvalno svi koji smo uključeni, godinama obavljajući ovaj posao smo na neki način i oguglali na ekstremne vremenske uslove. I po hladnoći, vetru, vrućini radimo napolju. Kada je reč o vrućinama, trudimo se da organizujemo rad tako da smo svi što manje izloženi direktnom suncu. Da odmaramo u hladovini, obezbeđeno je uvek dovoljno tečnosti, ali potpuno obustavljanje posla ne dozvoljavaju rokovi, posao je ugovoren i on se mora završiti na vreme, sve i da je napolju 50 stepeni - kaže nadzornik gradilišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)