PENZIJE DA RASTU LINEARNO: Najstariji Crnogorci se protive proporcionalnom usklađivanju primanja i naplati članarine

I. D. S.

11. 07. 2023. u 19:09

NEPRAVEDNO je da se penzije usklađuju u istom procentu i onom penzioneru koji prima 300 evra i onom koji mesečno dobije 1.000.

ПЕНЗИЈЕ ДА РАСТУ ЛИНЕАРНО: Најстарији Црногорци се противе пропорционалном усклађивању примања и наплати чланарине

Foto Shutterstock

Stoga, u Partiji penzionera, invalida i restitucije očekuju da ih tokom ove sedmice primi ministar finansija Aleksandar Damjanović, kako bi razgovarali o mogućnosti da se penzije ubuduće usklađuju linearno, a ne proporcionalno. Penzioneri će tražiti i da se obustavi naplata članarina, jer tvrde da ih kroz njih potkradaju.

Predsednik Partije penzionera, invalida i restitucije, Momo Joksimović, najavio je da će tokom sastanka, koji bi u narednim danima trebalo da održi sa ministrom Damjanovićem, tražiti da usklađivanje penzija bude linearno, a ne proporcionalno.

- Povećanje penzije od 10 odsto za onog ko prima 1.500 evra je 150 evra, a za onog sa 300 evra je 30 što je, nepravda kakve nema u Evropskoj uniji. To je sramno. Svako treba da živi, pa da se svakome poveća po 10 evra i onome što ima 2.000 i oni koji imaju 200 ili 300 evra penziju, to bi bilo pravično. Jedino kod nas je proporcionalno povećanje penzija - kazao je Joksimović uz napomenu da veruju u dobronamernost ministra finansija i da će im izaći u susret kada je usklađivanje penzija u pitanju.

Osim toga, ističe, sa ministrom moraju da razgovaraju i o ukidanju penzionerskih članarina. Kako napominje, naplatu bi trebalo obustaviti sve dok se ne procesuiraju brojne krivične prijave koje su podnete protiv opštinskih i Saveza udruženja penzionera "zbog lopovluka, kriminala i korupcije".

Svaki četvrti samoubica - penzioner

CRNA Gora je zemlja koja je po broju samoubistava po glavi stanovnika vodeća u svetu, a svaki četvrti koji izvrši samoubistvo je penzioner, koji zbog gladi i nemogućnosti da kupi potrebne lekove, digne ruku na sebe, tvrdi Joksimović. Prema njegovim rečima, u zadnja dva i po meseca umrlo je 2.882 penzionera.

 

- Ta udruženja vode DPS članovi i ona isključivo služe DPS organizaciji da kupuju glasove za penzionersku članarinu. Sudstvo, tužilaštvo, DB, MU - svi su bili u funkciji kriminala i lopovluka - kaže Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini