NATO KORAK KA PRISTUPANJU EU Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

V.K.

27. 06. 2023. u 23:00

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović poručio je sa Samita procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Podgorici da su bliska saradnja i partnerstvo i te kako važni za trajnu stabilnost i otpornost jugoistočne Evrope. Ovim sabranjem diplomata Crna Gora je završila predsedavanje u ovoj regionalnoj inicijativi i od 1. jula naslediće je Severna Makedonija.

НАТО КОРАК КА ПРИСТУПАЊУ ЕУ Самит процеса сарадње у југоисточној Европи

Služba za informisanje predsednika Crne Gore

Milatović je ocenio da je proteklu godinu obeležio niz pozitivnih pomaka na evropskoj agendi, otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, davanje statusa kandidata Sarajevu, Kišnjevu i nedavno odobravanje vizne liberalizacije za Prištinu.

- Region mora da pronađe konsenzus kako bi zajedničkim naporima krenuo napred i ubrzao proces integracija - naveo je Milatović i podsetio da je Crna Gora nedavno obeležila šestu godišnjicu članstva u NATO i da se pridruživanje Alijansi može posmatrati kao uvod u pristupanje države EU. - Pretnje proistekle iz invazije Rusije na Ukrajinu dovele su bezbednost na sam vrh regionalnih i evropskih političkih agendi. Članice SEECP su duboko zabrinute zbog trenutnih tenzija u regionu ali očekujem da će se kroz mir i dijalog doći do održivih rešenja.

Na Samitu je usvojena zajednička deklaracija, prisustvovali su zvaničnici iz Srbije, Severne Makedonije, Prištine, Bugarske, Albanije, Hrvatske, Moldavije, Turske, Rumunije, Grčke i Slovenije, kao i predstavnici Brisela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)