U SLAVU KOSOVA I VIDOVDANA: Tradicionalna manifestacija Udruženja književnika Crne Gore u Podgorici

V.K.

26. 06. 2023. u 10:59

TRADICIONALNA književna manifestacija Tribine „Riječ“ UKCG Vidovdansko pesničko bdenje održaće se 27. juna u 19 časova u porti manastira Sveti Simeon Mirotočivi na Nemanjingradu u Podgorici, saopštili su iz Udruženja književnika Crne Gore (UKCG).

У СЛАВУ КОСОВА И ВИДОВДАНА: Традиционална манифестација Удружења књижевника Црне Горе у Подгорици

Foto: V. K.

Vidovdansku besedu kazivaće književnik Perivoj Popović, a zatim će ovogodišnji dobitnici Vidovdanskih nagrada i pesnici vidovdanskog etičkog zaveta govoriti svoje stihove proistekle iz živog nepresahlog kosovskog izvorišta.

Žiri UKCG za dodelu tradicionalne nagrade Vidovdanska povelja doneo je jednoglasnu odluku o ovogodišnjim laureatima. Vidovdanska povelja za pesničko čuvanje pravoslavnog, kosovskog i slobodarskog nasleđa dodeljuje se književniku Čedomiru Vukićeviću. Vidovdanska povelja za poeziju dodeljuje se pesniku Ranku Mićanoviću za pesničku zbirku „U porti poju pčele“. Vidovdanska povelja za prozu dodeljuje se književniku Milanu Kneževiću za roman „Obala nesanice“.

Vidovdanska povelja za književno-kritičku valorizaciju savremene srpske književnosti u Crnoj Gori dodeljuje se književnom kritičaru, esejisti i pesniku Miloradu Durutoviću. Vidovdanska povelja za valorizaciju savremene književne kritike dodeljuje se piscu i književnoj kritičarki Marijani Zečević. Nagrada UKCG Makarijevo slovo dodeljuje se književniku i filozofu Milutinu Mićoviću za književno-filozofski opus visokih etičkih i estetskih dometa u srpskoj književnosti i očuvanje ćiriličnog pisma.

Žiri UKCG za dodelu nagrade „Vidovdanska riječ“ jednoglasno je doneo odluku da se ovogodišnja nagrada „Vidovdanska riječ“, u znak posebne pažnje i zahvalnosti, ravnopravno dodeli novinarkama „Kulture“ dnevnih novina „Dan“, Živani Janjušević i Svetlani Ćetković za izuzetan doprinos medijskoj afirmaciji celine, punoće i pojedinačnih stvaralačkih stavova i vrednosti UKCG.

Upravni odbor UKCG doneo je odluku da se posebna Velika Vidovdanska povelja za 2023. godinu ravnopravno dodeli književnicima Novici Đuriću, predsedniku UKCG, za realizaciju kapitalnog izdavačkog projekta „ISKRA TAINSTVENA“ i za izuzetne uspehe u rukovođenju i vaspostavljanju institucionalnog dostojanstva UKCG i Milici Kralj, potpredsednici UKCG, za nesebično pregnuće u realizaciji projekta „ISKRA TAINSTVENA“ i neprocenjivo angažovanje u uredničkom umeću rukovođenja prestižnom Tribinom „Riječ“ UKCG.

Nagrada Vidovdanska zahvalnica dodeljuje se Bojanu R. Bulatoviću, snimatelju Srpske televizije i Draganu Lekoviću, uredniku pres-portala za medijsku afirmaciju književnog stvaralaštva članova UKCG i pesniku Nenadu Skrobanoviću za istrajnost u čuvanju kosovskog opredeljenja.

- Merom vidovdanskog zaveta i kosovskom etikom ustanovljenom u pamćenju, u svesti i u biću samerava se i onaj najviši pesnički luk od slepog pevača do ovovremenih stradalno- opominjućih stihova o Kosovu „grdnom sudilištu“, poručuju iz UKCG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)