Otvoren novosagrađeni granični prelaz Ranče (FOTO)

M. D.

08. 06. 2023. u 14:47

Novosagrađeni granični prelaz na putu Pljevlja – Prijepolje, otvoren je u četvrtak. Meštani nezadovoljni jer im Vlada Crne Gore još uvek nije isplatila novac za zemljište na kome je izgrađen objekat.

Отворен новосаграђени гранични прелаз Ранче (ФОТО)

Foto:M. Drobnjak

Novi granični prelaz svečano su otvorili ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su kroz Sektorsku budžetsku podršku EU za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom.

-Najveću zahvalnost dugujemo partnerima iz Evropske unije koji su dali najveći doprinos da čitav projekat bude realizovan. Ono što je ključni zadatak bio vlade je da stvori uslove za bolju regionalnu saradnju za lakši pristup Crnoj Gori s obzirom da smo turistička destinacija, koja svake godine prima sve veći broj turista. Na ovaj način i u tom delu želimo da poboljšamo turističku ponudu i omogućimo, kako našim građanima tako i svim ljudima koji dolaze da posete Crnu Goru da na lakši i brži način pristupe našoj državi. Ono što je posebno značajno je da gradimo dobar odnos, da unapređujemo odnos sa bratskom nam državom Srbijom da ove dve države povezujemo, rekao je Adžić.

Izgradnja graničnog prelaza na novoj lokaciji, bliže graničnoj liniji sa Srbijom, u odnosu na prethodnu lokaciju, bila je potrebna u cilju usklađivanja pozicije i kapaciteta prelaza za standardima Šengena i najboljih praksi za nadzor vanjskih granica Evropske unije, saopšteno je na svečanosti,

Šef Odseka za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom, kazao je da je u oovm projektu Evropska unija učestvovala sa dva i po miliona eura.

-Ovo je konkretan primer, kako fondovi Evropske unije pomažu Crnoj Gori da uvede, standard EU i modernizuju državu za korist lokalnog stanovništva. Sada samo 250 metara razdvajaju Crnu Goru od Srbije dok je ranije bio jedan kilometer. Novih šest saobraćajnih traka će značajno ubrzati saobraćaj na granici u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Ingve Engstrom.

On je podsetio da je Evropska unija je do sada dala 20 miliona eura u svrhu unapređivanja upravljanja granicom u Crnoj Gori.

-Upravo smo započeli projekte vredne 30 miliona eura, kao nastavak prethodnih. Mi ćemo podržavati kontrolu granice i unapređivanje kapaciteta gradnične policije. Takođe ćemo pružati pomoć prilikom unapređivanja granične infrastructure kao i pružiti opremu za kontrolu granice u skladu sa antikoruptivnim merama Evropske unije. Crna Gora je ključni partner u adresiranju migratornih izazova zajedno sa EU i upravo zbog toga će EU nastaviti da podržava Crnu Goru u oblasti upravljanja granicom i migracijama, rekao je Ingve Engstrom.

Radovi su trebali biti završeni u avgustu 2021. godine

Radovi su trebali biti završeni u avgustu 2021. godine ali nisu ispoštovani svi ostavljeni rokovi.

U sklopu graničnog prelaza urađeno je šest saobraćajnih traka, od toga dve za teretna vozila i po dve saobraćajne trake u oba smera za putnička vozila i autobuse, zatim administrativni objekat, nadstrešica, objekat za detaljni pregled vozila, carinska vaga, kontrolne policijske i carinske kabine i drugi neophodni sadržaji.

Meštani nezadovoljni, nije im plaćeno zemljište

Meštanima pljevaljskog sela Ranče ranije su bili najavili sprečavanje otvaranje novosagrađenog graničnog prelaza na granici Crne Gore i Srbije ali se to nije desilo.

Meštani bili odlučni da ne dozvole otvaranje prelaza, jer im Vlada Crne Gore još uvek nije isplatila novac za zemljište na kome je izgrađen objekat

-Cio granični prelaz urađen je na zemlji nas trojice vlasnika. Prelaz je otvoren a još uvek se vodi spor pred sudom oko zemljišta, koje se i dalje vodi na naše ime, kazali su meštani.

Ministar Adžić  sastao sei sa vlasnicima zemljišta, na kojoj je napravljen novi granični prelaz. Oni vode spor sa državom, jer su nezadovoljni cenom po kojim im je eksproprisan dio imanja zbog izgradnje novog graničnog prelaza Ranče.

Upravni sud Crne Gore nedavno je, po žalbi meštana, donio prve presude u kojima je poništio rešenje Ministarstva finansija i predmet vratio na ponovni postupak. Meštani su nezadovoljni cenama, od šest eura, po koja im se nudi za otkum zemljišta.

Meštani tvrde da nisu ometali izvođenje radova, iako nisu bili zadovoljni cenom jer se rešenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Pljevlja, iz 2021. godine obavezuju da eksproprisane nepokretnosti predaju u posed Državi Crnoj Gori radi izvođenja radova izgradnje i proširenja graničnog prelaza Ranče.

Mještani su tražili izgradnju prilaznog puta prije, a ne posle graničnog prelaza, kako bi izbegli prelazak i čekanja na granici.

Oni ističu da su stanovnici Crne Gore i da nema potrebe da prilikom svakog odlaska u Pljevlja moraju da prelaze granični prelaz.

Meštani su se u više navrata obraćali Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao investitoru, i lokalnoj upravi koja je obećala da će rešiti problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna