ŠTA ANALITIČARI MISLE O GOVORU MILATOVIĆA NA INAUGURACIJI Analize jasne - građani su slušali nešto što se tiče života

Novosti online

22. 05. 2023. u 12:18

DAN nakon inauguracije predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, beleže se prve analize, pa analitičari kažu da se moglo čuti sve ono što su građani upravo želeli da čuju.

ШТА АНАЛИТИЧАРИ МИСЛЕ О ГОВОРУ МИЛАТОВИЋА НА ИНАУГУРАЦИЈИ Анализе јасне - грађани су слушали нешто што се тиче живота

V.K.

Nadaju se da slika koja je otšla u svet, da su regionalni lideri na jednom mestu, neće biti neuobičajena ubuduće.

Evropske integracije, uređena zemlja, bolji život, dobrosusedski odnosi, pomirenje, glavne su poruke koje je, nakon što je položio zakletvu, istakao novi šef države Jakov Milatović.

„Nije bilo ostrašćenosti, nije bilo targetiranja, nije bilo prepadanja, govora o ugroženosti, o neprijateljima, građani su, verujem, možda ne po prvi put, ali dominantno, slušali nešto što se tiče života, što se tiče pre svega života građana i države kao nosioca svega toga“, kazao je pisac i kolumnista Đuro Radosavović.

„Mislim da nije spomenuo nijednu temu koja može da bude previše sporna i da previše polarizuje društvo. Naravno, političari jako lepo govore, pitanje je šta će od toga da bude ostvareno i to je ono u stvari što treba da se vidi“, kazala je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

A i te kako gledaju zapadni partneri koji očekuju da Crna Gora ostane usmerena na zadatke koji proističu iz procesa evropskih integracija.

„Mislim da se to više potencira nego inače upravo zbog bojazni budući da će se opet buduća vlada verovatno negde definisati sa onim konstituentima, odnosno strukturama koje nisu toliko usmerene na evropske i evroatlantske integracije“, istakla je Đukanovićeva.

I dok nas testiraju u Briselu, u Podgorici su, nakon inauguracije Milatovića, usledile odmerene poruke.

„Svi koji su diplomate i prisutni, odnosno važna lica, govorili su tako da ne žele nešto da upropaste, odnosno nadaju se najboljim odnosima, to je poenta svih govora“, kazao je Radosavović.

A ono po čemu će, između ostalog, inauguracija ostati upamćena je što su na jednom mestu bili predsednici Srbije, Albanije, Hrvatske, Kosova, te članovi predsedništva Bosne i Hercegovine.

„Ali se nadam da ono što se desilo u subotu u stvari da će se negde dešavati i narednih godina sa aspekta prosto jačanja regionalne saradnje“, kazala je Đukanovićeva.

Još neobičnije je što visoke zvaničnike susednih država ovog puta nije okupio međunarodni faktor.

„Jer kada ih okuplja EU ili neka veća sila, da tako nazovemo, to katkad deluje kao moranje, odnosno roditeljski sastanak ili čas odeljenske zajednice, u ovom slučaju kad Crna Gora okupi to znači da je postojala neka želja da se uveliča zaista prisustvom taj događaj“, poručio je Radosavović.

(RTCG)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima