ODBORNICI SO HERCEG NOVI JEDINSTVENI OKO INSTITUTA: Sedam zahteva za Vladu i nadležna ministarstva

V.V.

10. 05. 2023. u 16:58

Jedna od ključnih tema 13. redovne sednice SO Herceg Novi bila je informacija o radu opštinske Komisije za praćenje stanja u Institutu „Dr Simo Milošević“. Nakon višečasovne, na trenutke žučne rasprave usvojeno je jednoglasno sedam zaključaka koji će biti upućeni Vladi i nadležnim ministarstvima.

ОДБОРНИЦИ СО ХЕРЦЕГ НОВИ ЈЕДИНСТВЕНИ ОКО ИНСТИТУТА: Седам захтева за Владу и надлежна министарства

fOTO: V.V.

Prvi zaključak odnosi se na imovinu i predlog da se u komunikaciji Vlade i resornih Ministarstva utvrdi pravo titulara na zemljištu na kojem se nalazi Institut. Podržan je predlog Instituta upućen Ministarstvu finansija i zdravlja i  Fondu zdravstva, o avansnoj uplati  milion i 250 hiljada evra, a u skladu sa zaključcima Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje i zaključcima sa sastanka Odbora za turizam. U najkraćem roku, ne dužem od 15 dana od Vlade je zahtevana saglasnost na Nacrt kolektivnog ugovora zaključenog između Odbora direktora, izvršnog direktora i Sindikata Instituta.

Na spisku usvojenih predloga je  i zahtev za  uvećanje cena za 40 odsto za usluge koje Institut pruža pacijentima preko Fonda zdravstva, kao i zahtev da se Vlada i Ministarstvo uključe u rešavanje duga koji Institut ima prema Jugobanci. Jednoglasno se insistira da Vlada otkupi akcije od manjinskih akciona, a hercegnovska SO od Vlade traži i da na osnovu zahteva Sindikalne organizacije uplati Sindikatu pomoć iz tekuće budžetske rezerve.

Predsednica Sindikata dr Marija Obradović podsetila je da zaposleni ulaze u peti mesec bez plate, ali uprkos povećanom obimu posla ulažu maksimalan trud da pacijentima pruže najbolju uslugu, pa i  fondovskim premda je bilo predloga da njihov prijem obustave.

Direktor Instituta, dr Savo Marić, ocenio je da je dobro što je usvojen nacrt kolektivnog ugovora, ali je sledeći potez opet na Vladi koja treba da ga odobri.

-Biće  za menadžment dodatna muka da obezbedi više novca za plate, ali  neće biti blokada računa zbog tužbi radnik rekao je dr Marić i podsetio da je Institut i sada u blokadi za 200 do 300 hiljada evra.

Odbornica Dr Tamara Vujović informisala je da se i peti tender za prodaju većinskog državnog kapitala Instituta Igalo može smatrati neuspešnim, jer do 8. maja češka kompanija  „Filbert“ nije dostavila ponudu. Novost je da su ministri finansija Crne Gore i Srbije razgovarali o višemilionskom dugu Instituta prema Jugobanci a država Srbija je iskazala želju da se uključi u rešavanje problema bilo kroz smeštaj pacijenata ili na neki drugi način u zakonskim okvirima. Vujović je objasnila i da je aktuelna informacija  da manjinski akcionar Žarko Rakčević hoće da proda svoj paket akcija državi.

-Jedna od dugoročnih ideja države jeste da kupi dodatne akcije  a ukoliko bi kupila 28 odsto akcija najvećeg manjinskog akcionara postala bi vlasnik više od dve trećine  Instituta  i tada bi mogla strateški da upravlja ovom institucijom, kazala je dr Vujović.

Vujović je navela da je  što se tiče strateškog i dugoročnog plana rešavanja problema Instituta u opticaju nekoliko  ideja: otkup akcija, privatno-javno partnerstvo ili kontrolisana i transparentna privatizacija. 

Odbornik Marko Lučić, član opštinske komisije,podsetio je da je dug Instituta od 30 miliona evra nastao tokom 30 godina vladavine DPS-a, pa je pitao zbog čega nije urađena eksterna revizija koja bi donela presek stanja poslovanja i  platformu za planiranje oporavka Instituta.

Institut je priča koju je zamrsila politika, smatra član komisije, Nikola Radman a veruje da će ovaj problem biti rešen nakon novih parlamentarnih izbora.

Odbornik Zoran Lazarević, koji je član i Tenderske komisije upozorio je da ne  postoji elementarna  pretpostavka o uspešnosti menadžmenta, Borda, Tenderske komisije bez rešavanja pitanja imovine, a ne zna se pravni status imovine, odnosno pravni status Instituta. 

Predsednik Opštine Stevan Katić precizirao je da su oko problema Instituta nadležni Vlada, resorna ministarstva i određeni državni organi, ali da se i lokalna uprava  trudi da pronađe rešenje.

Objasnio je da 44 odsto akcija Instituta, koje pripadaju privatnicima, predstavlja državi problem da reaguje kroz direktnu finansijsku podršku. Država može  pomoći kroz plan restrukturiranja, a za to  je potrebna dvotrećinka većina u Skupštini akcionara i Odboru direktora. U toj dvotrećinskoj većini su manjinski akcionari, odnosno vlasnik 28 odsto akcija, Žarko Rakčević, kojem, kako je kazao Katić, plan restrukturiranja ne odgovara jer bi morao da učestvuje u tom procesu. Ukoliko ne bude učestvovao, akcije će mu biti smanjene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri