MEDO POVREDIO MILOJKU UGLED? Spajić negira nezakonitosti oko prodaje državnih obveznica, najavio tužbu

I. D. S.

26. 02. 2023. u 13:28

Da je prodaja državnih obveznica sa kraja 2020. godine, kada se Crna Gora zadužila gotovo 750 miliona evra, posao za tužilaštvo, uporno zagovara lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević. Bivši ministar finasija Milojko Spajić, koji je bio na čelu resora finasija kada je transakcija obaljena, kategorično odbija optužbe i najavljuje tužbu protiv Medojevića. Za konačno utvrđivanje gde je završilo 3,5 miliona evra, moraće da se sačeka tužilaštvo.

МЕДО ПОВРЕДИО МИЛОЈКУ  УГЛЕД? Спајић негира незаконитости око продаје државних обвезница, најавио тужбу

Foto gov.me / df

Aktuelni ministar finasija Aleksandar Damjanović na poslednjoj sednici Vlade predložio je da Vlada prosledi tužilaštvu slučaj u vezi sa prodajom državnih obveznica. On kaže da je Spajić napravio rešenje u vezi sa troškovima emisije evroobveznica po kome je novac prenesen na račun CBCG, te da je iz vrhovne monetarne institucije stigla potvrda da joj nije prenet iznos od 3,75 miliona evra. 

Istovremeno, za Nebojšu Medojevića dilema o krivici Spajića ne postoji. Kako je kazao, ovo će biti lak posao za glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. 

KUPONSKE OBVEZNICE 

MEDOJEVIĆ tvrdi da su obveznice prodate sa fiksnom kamatom i da nije ugovaran nikakav popust za kupce.  - To u takvim transakcijama nije moguće. Ove obveznice nisu bile diskontne, već obične kuponske obveznice sa fiksnom kamatom. Proviziju za usluge su uzele investicione banke, advokati i fiskalno je to regulisano, takođe, nezakonito sklopljenim ugovorom, suprotno zakonu o javnim nabavkama, u iznosu od 1,46 milona evra - navodi lider PzP-a.

Ipak, Spajić kategorično odbacuje optužbe, te navodi da su sve institucije, kako crnogorske, tako i međunarodne već proverile zakonitost emisije obveznica. 

- Da bi sakrio da zadužuje državu po ekstremno visokim kamatnim stopama, tehnički ministar pokušava da skrene pažnju lažnim optužbama koje traju već tri godine, a koje su proverile sve institucije iz Crne Gore, Britanije i SAD, uključujući i naš SDT. Gospodin Damjanović, prvi bankar Prve banke, koji nije video milion evra koji su se 10 puta obrnuli u Prvoj banci, sada lažnu aferu oko obveznice koristi kao dimnu zavesu za neustavnu ko zna koju kandidaturu Đukanovića, nezakonito isplaćenih 500.000 evra iz budžetske rezerve opštini Tuzi...Tajming plasiranja ove kvaziafere to dokazuje - poručio je bivši ministar.  Naveo je i da spornih 3,75 miliona predstavljaju diskont, odnosno iznos koji je prilikom podizanja kredita plaćen kako bi kamata bila niža.

Spajić napominje da je zaduženje bilo zakonski utemeljeno i to rebalansom iz juna 2020. godine i pratećom Odlukom o zaduživanju za istu godinu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona