PROBLEMI U JPU "NAŠA RADOST": Radnici se žalili, Upravni odbor podržao direktoricu

V.V.

13. 02. 2023. u 12:41

POVODOM nedavnog mirnog protesta predstavnika dela kolektiva hercegnovske JPU Naša radost, koji su organizovali, kako su rekli zbog više problematičnih situacija u kolektivu i mobinga direktorice, a tražeći poštovanje profesije, sastali su se članovi Upravnog odbora. Oni su većinom glasova pružili podršku direktorici Tamari Živanović koja se nakon svega i sama obratila novinarima.

ПРОБЛЕМИ У ЈПУ НАША РАДОСТ: Радници се жалили, Управни одбор подржао директорицу

Foto: RT HN

Iz Ministarstva prosvete  poručeno je da  sporne probleme u kolektivu treba rešavati unutar ustanove uz obraćanje Upravnom odboru i predstavniku zaposlenih za slučajeve mobinga.Kako je i obećala, novinarima se obratila i direktorica Tamara Živanović. Prema njenim rečima osnovni problem nastao je 3. februara kada su radnice u kuhinji vrtića u Igalu premeštanjem elemenata prekinule sistem bezbednosti na radu koji je postavljen tokom nedavne sanacije.

– One o tome nikoga nisu obavestile, a prekinule su zaštitu i na taj način je Nataša Misita i sebe i svoju koleginicu dovela u opasnost. O tome se radi. Bila je konfliktna situacija, ali smo izašle iz objekta normalno, čak uz smeh zbog šale pomoćnice direktora. Po dolasku u objekat na Savini saznala sam da je radnicama pozlilo i da su završile u Hitnoj. Zvala sam da proverim njihovo stanje i pošla u Hitnu, jer nikome nije jednostavno kada zaposlenom ne bude dobro, kazala je Živanović.

Dodala je da je pokrenut disciplinski postupak, ali ne da radnice ostanu bez posla jer je reč o porodičnim ljudima i veoma dobrim radnicima. O svemu je upoznato Ministarstvo prosvete koje je obavilo razgovore sa obe strane i saopštilo da je reč o problemima koji se moraju rešiti unutar kuće.

Direktorica Živanović objasnila je svoj stav oko primedbi  za mobing.

– Postoji procedura za pokretanje postupka za mobing i nemam ništa protiv toga, svi su upoznati ko je medijator za mobing i kako mogu ostvariti svoja prava. Van pameti mi je da komentarišem takve navode, jer su to pojedinačni navodi, sa druge strane imamo koleginice koje pričaju potpuno drugačije.

Živanović ističe da je svesna da se svaka promena teško prihvata, posebno ako je reč o potpuno drugačijoj rutini koju su uveli u ovoj predškolskoj ustanovi.

– Ručak smo pomerili za malo kasnije kao i odlazak dece iz vrtića. Grupe su veoma brojne  i ne može samo jedna vaspitačica da ostane sa grupom jer ne može adekvatno da vodi računa o svakom od njih. Promene su krupne, bezbednost dece je na prvom mestu kao i kvalitet rada. Vaspitači imaju 26 sati sedmično aktivnog rada sa decom, a sve ostalo do punog radnog vremena od 40 sati one osmišljavaju i pripremaju sve što je potrebno za kreativan rad sa decom, uređuju sobe, holove, informisala  je Živanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)