VLADA CRNE GORE DANAS AMINUJE NOVEMBARSKI POPIS: Evidentiranje stanovništva, domaćinstava i stanova izvesno ove godine

Марија Стевановић
Marija Stevanović

09. 02. 2023. u 06:00

ODLUKA o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, naći će se i biće potvrđena na sednici Vlade zakazanoj za danas - saznaju "Novosti".

ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ ДАНАС АМИНУЈЕ НОВЕМБАРСКИ ПОПИС: Евидентирање становништва, домаћинстава и станова извесно ове године

Foto: D. Milovanović


Odluka o terminu popisa usvojena je na sednici Komisije za ekonomski politiku. A kako trenutno stoje stvari, popis će biti održan najverovatnije od 1. do 15. novembra ove godine, sa zakašnjenjem od dve godine.

Ranije je održavanje popisa tokom ove godine najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović. Naime, on je kazao da ne očekuje da će u Crnoj Gori ove godine biti održani vanredni parlamentarni izbori.

- Čak i kada bi se ušlo u priču o skraćenju mandata parlamenta, u maju, junu, onda bismo ušli u zonu da eventualni vanredni izbori budu tek na jesen, u oktobru, novembru. Popis se, kako je dodao, shodno smernicama Evropske unije, ne sme preklopiti sa izbornim ciklusom - rekao je ministar.

On je istakao da je zakonom definisano sporovođenje popisa stanovništva u Crnoj Gori, kao redovnog posla.

- Prema tome, ako bi neko hteo da ide na vanredne izbore na jesen, onda bi taj neko morao da kaže da je protiv popisa, jer će onda popis da se eliminiše i pitanje je kada će ga biti - kazao je Damjanović i dodao da je Crnoj Gori neophodna statistička podloga i osnova da bi razvijala svoje politike. - Parlamentarni izbori mogu biti i naredne godine, kada im je vreme.

Uprava za statistiku nadležna je da pripremi organizaciju i sprovođenje popisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja