STAĆEMO PRED CEVI I BITI ŽIVE METE: Novi protesti aktivista protiv NATO vežbe na Sinjajevini (FOTO/VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

08. 02. 2023. u 14:00

AKTIVISTI Građanske inicijative ''Sačuvajmo Sinjajevinu'' uprkos izuzetno hladnom vremenu i dalje protestuju protiv boravka oko 200 NATO vjnika na Sinjajevini, odnosno zbog ćutanja aktuelne Vlade na odluku prethodnika koje je vodio Duško marković (DPS) da na planini, koja je po prostranstvu drugi pašnjak u Evropi, sagradi vojni poligoon za artiljerijska gađanja...

СТАЋЕМО ПРЕД ЦЕВИ И БИТИ ЖИВЕ МЕТЕ: Нови протести активиста против НАТО вежбе на Сињајевини (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

- Danas smo održali dva protesta. Po ciči zimi od 6.30 pa sve do 8.30 sati čekali smo u Lipovu, par kilometara od Kolašina NATO vojnike. Međutim, nije ih bilo. Preselili smo se pred kasarnu na Brezi u Kolašinu. Stigla je policija, počelo je legitimisanje, ''saveti'' da je zabranjeno snimanje vojnih vozila, objekata...ali, mi smo samo čekali NATO vojnike. Oni su kasnije izašli i otošli, kako saznajemo, na Bjelasicu, na obuku u skijanju - kažu iz GI ''Sačuvajmo Sinjajevinu''.

Članovi ove inicijative su juče protestovali na ovoj planini gde je, prema njihovim saznanjima, bilo proteklih dana pucnjave, ali, kako se priča ''samo'' manevarskom municijom...

Da podsetimo, Pripadnici NATO iz Austrije, Italije, Severne Makedonije, SAD i Crne Gore izvode vojnu vežbu na Sinjajevini.

- NATO vojska, koji ipak izvodi vojnu vežbu na planini uprkos nedavnom obećanju premijera Dritana Abazovića da na Sinjajevini nikakvih vojnih aktivnosti nema, niti će ih biti. Nažlost, poverenje u mnoge crnogorske političke prvake više ne postoji. Razlog - njima je istina očigledno potpuno stran pojam, a opšti interesi naroda u Crnoj Gori nisu na njihovom horizontu. Setimo se da je sadašnji premijer dve godine govorio da poligona na Sinjajevini neće biti, pa ga i dalje ima. Onda je pre 20 dana rekao da vojnih aktivnosti neće biti, pa ih evo ima! I još jedna razotkrivena neistina je ona iz pera ministra Filipa Adžića, koji je rekao da neće biti nikakvog pucanja na Sinjajevini, pa se danas ipak puca, mada kako tvrde, manevarskom municijom - kažu ekolozi.

Oni su kategorični - ukoliko se u maju pokuša sprovođenje vojne vežbe, staće pred cevi, biti žive mete i po svaku cenu zaštititi njihovu planinu.

- Jasno smo istakli ukoliko se ne ukine odluka o vojnom poligonu i pokuša sprovođenje već najavljene vežbe u maju ove godine, lokalne stočarske zajednice i drugi građani Crne Gore izaći će na Sinjajevinu u toliko velikom broju da neće biti moguće sprovođenje bilo kakve vežbe - kažu iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

BONUS VIDEO - KOŠUTA ZAROBLjENA U LEDENOJ VODI: Na Biogradskom jezeru čuvar životinju spasao sigurne smrti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)