NEVREME SE NE SMIRUJE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Bura potopila desantni brod, ulje iscurelo u more

B. DABIĆ

06. 02. 2023. u 21:52

JAKA olujna bura na Crnogorskom primorju ni danas ne jenjava.

НЕВРЕМЕ СЕ НЕ СМИРУЈЕ НА ЦРНОГОРСКОМ ПРИМОРЈУ:  Бура потопила десантни брод, уље исцурело у море

Foto: Uprava pomorske sigurnosti

Na udaru vetra našla su se dva rashodovana plovila Vojske Crne Gore koji su od 2007. godine čekali na rezanje.

Usled olujne bure koja već dva dana duva u Boki, prevrnuo se  rashodovani desantni brod minopolagač DBM-241 "Krk" i potonuo na vezu na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na severozapadnoj obali polustrova Luštica u Boki Kotorskoj. Brod nije u operativnoj upotrebi Mornarice Vojske Crne Gore deceniju i po.

Iako još nije zvanično potvrđeno, u javnosti se pojavila informacija da se iz potonulog broda u more izlila određena količina ulja iz strojarnice, ali ne i nafta iz tankova goriva.

Oštećen je, takođe, i rashodovani vojni tanker za vodu PV-17 "Alga" u čiji je trup prodrla voda. Pramac brod je nalegao na morsko dno u plićaku gde je bio vezan.

Ekipe Mornarice VCG, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora  pokušavaju da jakim pumpama, izbace vodu iz trupa PV-17 i makar tom brodu vrate delimičnu plovnost kako bi ga uklonili sa te lokacije.

BONUS VIDEO - UŽAS U TIVATSKOM ZALIVU: Potopljeni putnički brod Knjaz Lipovac u Krtolama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)