RADNICI ŽELEZARE NIKŠIĆ GUBE STRPLJENJE: Sa krova fabrike će ili na radna mesta ili pred Elektroprivredu

I. D. S.

01. 02. 2023. u 14:40

Bivši radnici nikšićke Železare očekuju da im iz Elektroprivreda najkasnije do ponedeljka daju nformacije kada će početi da rade i daju ugovore na neodređeno.

РАДНИЦИ ЖЕЛЕЗАРЕ НИКШИЋ ГУБЕ СТРПЉЕЊЕ: Са крова фабрике ће или на радна места или пред Електропривреду

I.D.S.

Ako se dati rok ne ispoštuje, radnici će, poručili su, sa krova fabrike, gde mesecima čekaju povratak na radna mesta, prostest preseliti ispred uravne zgrade EPCG.

EPCG je u decembru dogovorila preuzimanje fabrike od turskog investitora, do sredine meseca trebalo bi da se uplati kompletan iznos i železara i zvanično bude vraćena u državno vlasništvo. Ipak, radnici Železare još uvek ne znaju kada počinju da rade.

- Za dva dana počinje deveti mesec otkad su počeli protesti radnika Železare za odbranu fabrike i svojih radnih mesta. Fabriku odbranismo, a radnih mesta ni na vidiku. Šta smo dobili za ovih osam meseci neprestane borbe - krivične prijave i na osnovu tih prijava sutra nam počinje suđenje pred Osnovnim sudom u Nikšiću - rekao je predstavnik radnika Ivan Vujović.

Kako je kazao, radnici su održali zbor na kome je odlučeno da čekaju do 6. februara zvaničan poziv od strane EPCG, da vide kada planiraju da ih zaposle, a ako to izostane, već narednog dana će biti pred zgradom te kompanije.

- Nama je to najvažnije. Naš stav je poznat, a to je da u toku narednih deset dana počnemo da radimo i da zarađujemo za nas i naše porodice. Taj rad mora biti zasnovan na stalna rešenja, jer sve ostalo je neprihvatljivo, jer smo mi svi bili stalno zaposleni do 1. septembra 2022. godine - kazao je Vujović.

Kako je istakao, železarci nisu "ni bahati ni privilegovani", ali da njih nije bilo ni Elektroprivreda, ni država nikada ne bi preuzeli Železaru, koja je "veliko bogatstvo".

- Nismo se borili da bi neko drugi ovde radio, već da mi pokažemo svima da ova fabrika ima potencijala da bude profitabilna. Zato, ukoliko do ponedeljka ne dođe poziv koji očekujemo, mi ćemo biti prinuđeni da isti tražimo ispred upravne zgrade Elektroprivrede. Ipak, očekujemo da za tim neće biti potrebe, da će poziv doći i da ćemo početi da radimo kao što nam je više puta obećano sa više adresa - poručio je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)