ČUVARI JEZIKA I RODA: U Beranama održana prva Skupština Srpskog kulturnog kluba (FOTO/VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

25. 01. 2023. u 19:40

PREPOZNALI ste značaj i potrebu da u ovim teškim vremenima odbranite i očuvate, istorijske i kulturne, nacionalne i istorijske, prosvetne i druge vrednosti koje su postale ugrožene, što svakako nije bilo lako, alili, vašom istrajnom borbom i zalaganjem očuvali ste ih i nastavljate da osnažujete naš identitet.

ЧУВАРИ ЈЕЗИКА И РОДА: У Беранама одржана прва Скупштина Српског културног клуба (ФОТО/ВИДЕО)

M. Sekulović

Ovo je na prvoj Skupštini Srpskog kulturnog kluba u Beranama kazao izaslanik predsednika Republike Srbije ministar za odnose sa Srbima u dijaspori Đorđe Milićević, koji je bio na čelu delegacije Srbije na ovom skupu.

- Na tome sam vam zahvalan. Na tom vam je pre svega zahvalan predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a ubeđen sam i srpski narod u Republici Srbiji - kazao je Milićević.

On je poručio Srpskom kulturnom klubu i Srbima iz Vasojevića i Limske doline "da nastave putem očuvanja identiteta našeg naroda, ali, da kao i stožer okupljanja doprinesu i pomirenju i jačanju veza sa sugrađanima koji nemaju isto nacionalno opredeljenje kao vi, jer srpski narod je od pamtiveka poznat po svojoj gsotoljubivosti, principjelnosti ipravednosti''.

- Poruka zasve nas i za čim svi treba da se vodimo su reči velikog Njegoša "Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka...". Zato, časno i dostojanstveno predstavljajmo našu kulturu, istoriju, tradiciju i sve ono što čini bit srpskog bića, budimo ponos svoga naroda - kazao je Milićević.

BRAĆA SRBI I SESTRE SRPKINjE

- Ne smatram da sam danas u dijspori. Smatram da sam među svojima, da sam među Srbima i neću čak ni kazati''dame i gospodo'', kako mi ti političari oficijelno i formalno kažemo, već ću reći braćo Srbi i sestre Srpkinje - kazao je ministar Milićević.

On je istakao da će posebno govoriti večeras na Svetosacskoj akademiji o onome što mu je kazao predsednik Vučić.

- Berane su se pokazale bedemom u odbrani svetinja - kazao je Milićević.

Prisutnima se obratio i istoričar Goran Kiković.

- Mi ne tražimo ništa šta bi bilo na bilo čiju štetu. Tražimo samo ono što nam pripada. Naš glavni grad je Podgorica, ali, glavni centar svih Srba je Beograd. To neka bude svima jasno - kazao je Kiković.

On je istakao da se juče usvojenom Svetosavskom deklaracijom zahteva, između ostalog, vraćanje srpskog jezika u škole, koji je iz Ustava izbrisan kao službeni, a nametnut jezik manjine - crnogorski, kao i sprečavanje svih oblika diskriminacije građana srpske jezičke zajednice, ostvarivanjem njihovih prava kao konstitutivnog naroda u Crnoj Gori.

- Mora se pojačati rad na kulturnom planu, jer su i dalje bez obzira na pad kriminogenog i falsifikatorskog režima Mila Đukanovića, ugrožene istorijska istina, srpska kulturno-istorijska baština kako na teritoriji Vasojevića tako i u Crnoj Gori. Osnivanje ovog kluba je veoma važno u susret prvom popisu stanovništva u slobodnoj Crnoj Gori. Zato nam je mnogo važna podrška i razumevanje uglednih intelektualaca koji će se angažovati da nam pomognu u našem radu - kaže se između ostalog u Svetosavskoj deklaraciji.

Deklaracijom se javnost podseća na činjenicu da se i ove kao i predhodnih godina u Crnoj Gori se ne slavi školska slava – Sveti Sava, što su u Republici Srpskoj i Srbiji to praznici za pamćenje.

DISKRIMINACIJA SRBA

U Deklaraciji se tvrdi da se ovim nedemokratskim nasiljem koji je nametnut Ustavom Crne Gore nad građanima relevantne većine dovodi do tihe asimilacije srpske jezičke zajednice i da će zbog toga aktivnosti Sprskog kulutrnog kluba biti usmerene u narednom periodu u zaustavljanju svih oblika diskriminacije, sa posebnim osvrtom na diskriminaciju građana srpske jezičke zajednice, ostvarivanjem njihovih prava kao konstitutivnog naroda u Crnoj Gori.

- Osnovni cilj biće usmeren na to da se konačno zaustavi nasilje (diskriminacija) nad građanima srpske nacionalne i jezičke zajednice. U Crnoj Gori kroz svu njenu istoriju govorilo se i pisalo srpskim jezikom. To se najbolje vidi iz ''Zemljopisa Knjaževine Crne Gore za treći razred osnovne škole'', izdatom na Cetinju 1895. godine, gde na strani 35. piše: U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300.000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vere, ali treba znati, da smo svi srpskog porekla i srpske narodnosti - piše u Svetosavskoj deklaraciji.

- Zato tražimo da se Sveti Sava u Crnoj Gori vrati kao školska slava. Takođe tražimo da se u prosvetni sistem u Crnoj Gori vrati većinski jezik koji se u njoj govori - Srpski. Iz Ustava Crne Gore je izbrisan srpski jezik kao službeni namećući kao službeni jezik manjine – crnogorski. Nametanje jezika manjine većini građana u Crnoj Gori predstavlja presedan i nasilje manjine nad većinom. Nasilje nad pravima većine građana Crne Gore i jezička diskriminacija najviše pogađa našu decu i učenike srpske jezičke zajednice, jer im se nameću udžbenici koji nisu adekvatni za učenike srpske jezičke zajednice, pisani su latinicom, a osim specifičnosti takozvanih crnogorskih slova, ima i nedostatke u kvalitetu novih tekstova od ekstremnih pisaca koji su nasilno nametnuti, utiču na kvalitet obrazovanja i time diskriminaciju dece - kaže se u Svetosavskoj deklaraciji.


 

BONUS VIDEO - ČUVARI JEZIKA I RODA: U Beranama održana prva Skupština Srpskog kulturnog kluba


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!