BADNJE VEČE U HERCEG NOVOM: Obnavljanje zaveta da čuvamo Kosovo i ne damo svetinje (FOTO)

V.V.

06. 01. 2023. u 23:55

U MNOGIM je hercegnvskim domovima ali i u portama hramova večeras je uz prigodne programe obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, kao simbola novog života i nade.

БАДЊЕ ВЕЧЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Обнављање завета да чувамо Косово и не дамо светиње (ФОТО)

Foto: V.V.

Liturgiji i nalaganju badnjaka u porti  hrama Svetog Preobraženja u Igalu, osim brojnog vermog naroda prisustvovao je i predsednik  Herceg Novog Stevan Katić.

Program  pred hramom Svetog Arhangela Mihaila u Starom gradu koji je takođe okupio veliki broj građana, podrazumevao je osim nalaganja badnjaka i nastup dece,  polaznika škole veronauke. Na Toploj, pred hramom Svetog Spasa vernicima koji su ispunili i portu  i Njegoševu ulicu  obratio se  otac Nikola Todorović. Njegova poruka uz Badnji dan  bila je da na ovaj dan obnavljamo zavet “ da čuvamo sveto srpsko Kosovo i ne damo svetinje”. 

- Obnavljamo zavet koji smo dali našim precima i ono što nam ostaje u amanet, da prenesemo našim potomcima, ali ne običaj radi običaja, ne badnjak radi badnjaka, nego badnjak kao blagoslov, kao živi svedok Gospoda našeg.” Otac Nikola poželeo je svima  radosti i mira,  sloge i ljubavi,  deci napretka, a svima  blagoslova.

U  crkvama na Toploj i na Belavisti biće služena sveta liturgija u ponoć. Božićne liturgije planirane su u Manastiru Savina i Crkvi Sv. Đorđa na Toploj, zatim u  crkvama Sv. Spasa i Svetog Arhangela Mihaila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)