MOLILI SU DA IH PUSTE DA SE UBIJU, DA NE BI VIŠE TRPELI MUČENJE: Premijera filma “Zlo proljeće '92“ o žrtvama zloglasnog logora Lora

V.K.

15. 12. 2022. u 17:11

DOKUMENTARNI film “Zlo proljeće '92“, o zverskom mučenju i zlostavljanju i maskru pripadnika Jugoslovenske narodne armije u hrvatskom logoru "Lora" biće premijerno prikazan večeras u Nikšićkom pozorištu.

МОЛИЛИ СУ ДА ИХ ПУСТЕ ДА СЕ УБИЈУ, ДА НЕ БИ ВИШЕ ТРПЕЛИ МУЧЕЊЕ: Премијера филма “Зло прољеће 92“ о жртвама злогласног логора Лора

Foto: Arhiva "Novosti"

Premijeru filma RTV Nikšić, o tragediji i stradanju Nikšićko- šavničke grupe i drugih pripadnika Jugoslovenske narode armije sa prostora Crne Gore u hrvatskom kazamatu tokom poslednjeg rata, najavio je predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

- Novo rukovodstvo opštine Nikšić se sa pijetetom odnosi prema žrtvama terora i trudi se da sačuva sećanje na njihovo stradanje i žrtvu. Nakon što smo pomogli izdavanje knjige o mučeništvu kroz koje su naši ljudi prošli, prijema koje smo pravili za porodice stradalih, Radio televizija Nikšić je producirala film i serijal o stradanju u Lori. Film će biti večeras premijerno prikazan, a serijal od pet epizoda emitovaće RTVNK i televizijski servisi u regionu. Nikšić pamti svoje heroje i mučenike - naveo je Kovačević.

Prošlo je mnogo godina da sudbina zarobljenih crnogorskih rezervista, pripadnika bivše JNA, na dubrovačko-hercegovačkom ratištu iz Nikšića i Šavnika, bude rasvetljena. Nada da su živi umrla je obelodanjivanjem informacije saveznog Komesarijata za nestale da je u mestu Međe, u blizini mostarskog groblja, pronađena skrivena humk. U njoj su u zavezanom džaku, oktrievni ostaci na najsvirepiji način ubijenih 11 rezervista iz Crne Gore.

Rezultati prvih analiza DNK pokazali su, što su „Novosti“ ekskluzivno objavile, da se u jami u Međi nalaze ostaci Nikšićana i Šavničana o kojima se ništa nije znalo od 1992. Tako je otkrivena godinama skrivana istina o stravičnim zločinima hrvatskih paravojnih formacija nad pripadnicima bivše JNA u hrvatskim kazamatima od Hercegovine preko "Lore" i Duvna.

Foto: V.K.

Radan Nikolić

Zid ćutanja o dešavanjima u "Lori" počeo je da se ruši zahvaljujući izveštajima specijalnih izaslanika UN, međunarodnog Crvenog krsta, kao i pisanih svedočenja bivšeg zatočenika zloglasnog logora Draga Bosnića, koji je saopštio priču o stradanjima zatočenih Crnogoraca. Nesrećne ljude ustaše su tukle do besvesti, nekima su grudi, vrat i stomak rezali oštrim sečivom.

- Svakodnevno su zlostavljani, hranu su dobijali uz batine svaki četvrti dan. Dušana Barovića i Borivoja Zirojevića hrvatska policija i pripadnici TO uhapsili su u Mostaru i odveli u jednu kuću iza Bijelog Brijega gde su ih maltretirali i masakrirali. Ratku Simoviću je odrezano levo uvo, nožem je rezan po grudima i rukama, imao je modrice po leđima, polomljeno mu je nekoliko rebara. Bio je ranjen u desnu nogu. Zirojević je takođe izrezan nožem po grudima, rasečeno mu je uvo, a na čelo urezan krst sa dva slova "S" – deo je potresnog Bosnićevog svedočenja.

Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore, kaže je za "Novosti" da je "Lora " nesumnjivo imala status sabirnog centra.

- Zatočenici nisu registrovani, dokumentacija o njima je uništena, dešavalo se i da zamene identitet ubijenih. Postupanje sa zarobljenim vojnicima i civilima koordinirano je iz hrvatskog državnog vrha. Mnogi su molili da ih puste da se sami ubiju, kako bi sebi prekratili muke - podseća Radan Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu