U ŠAVNIKU NIŠTA NOVO: Osmi put, od 23. oktobra kada su počeli izbori, obustavljeno glasanje na dva biračka mesta

V. K.

12. 12. 2022. u 06:00

OSMI put izbori na dva biračka mesta u šavničkoj opštini koji su počeli 23. oktobra su prekinuti. Ne nazire se kraj političkoj sagi nakon što članovi biračkog odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika" nisu dozvolili biraču, za koga su tvrdili da nije iz tog kraja, da glasa.

У ШАВНИКУ НИШТА НОВО: Осми пут, од 23. октобра када су почели избори, обустављено гласање на два бирачка места

Foto Radio Petnica

Predsednik odbora je pozvao policiju, a do prekida je glasalo sedam birača. Član odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika" Dalibor Šćepanović precrtao je dvadesetak glasačkih listića. I iz sela Kruševice, član biračkog odbora iste koalicije Ilija Todorović nije dozvolio biraču za koga je tvrdio da nije iz Šavnika da glasa. Novi deveti krug glasanja na ova dva biračka mesta biće nastavljena naredne nedelje, 18. decembra. Pravo glasa na oba biračka mesta ima 514 birača.

- Obratili smo se vladi da pomogne da se ova izborna farsa završi, jer se na ovaj način izbori mogu ponavljati unedogled - kazao je predsednik Opštinske izborne komisije Dušan Radanović, koji je na pitanje - ukoliko se izbori ne završe ni naredne sedmice, da li će biti održani 1. januara odgovorio: - Zašto da ne? Zakon nalaže da se ponovljeni izbori moraju održati u roku od sedam dana.

Nakon prekida glasanja reagovao je predsednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

- Svake nedelje imamo ljude koji najavljuju izvršenje krivičnih dela, a da oni po tom pitanju, čini mi se, još nisu saslušani - kazao je Jakić.

Iz Demokratske partije socijalista su poručili da su institucije nemoćne pred samovoljom SNP, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Demokrata.

- Razbojništvom, divljanjem i siledžijstvom članova biračkih odbora iz redova koalicije "Za budućnost Šavnika" uz svesrdnu podršku i navijanje od strane njihovih kalicionih partnera Demokrata sprečen je završetak izbornog procesa. Protiv njihove anarhije, nečinjenja nadležnih organa, a u cilju zaštite ustavnog prava građana Šavnika da slobodnom voljom izaberu svoje predstavnike u lokalnom parlamentu kao i njihovog prava na lokalnu samoupravu, borićemo se svim dozvoljenim pravnim sredstvima i u konačnom zaštititi ustavni poredak države od primitivaca - poručili su iz DPS-a Šavnka.

Izbori u Šavniku su započeti 23. oktobra kada su održani u 14 crnogorskih opština i samo se u ovoj varošici ponavljaju iz nedelje u nedelju. Dosadašnja gradska vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista i Demokratski front i Demokrate međusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa, a Šavnik je sedmicama u žiži javnosti i u regionu. Prema dosadašnjim saznanjima koalicija DPS-SD je osvojila 549 glasova, koalicija "Za budućnost Šavnika" - 571, dok je za Demokrate, Evropa sad i Ujeidnjena Crna Gora glasalo 99 birača. Rezultati pokazuju da vlast Mila Đukanovića gubi primat i u ovom delu Crne Gore, jer opozicione koalicije imaju 1.221 glas više u odnosu na vladajući DPS-SD!

KRIVIČNE PRIJAVE

POLICIJA u Šavniku će protiv člana izborne komisije D. Š. (47) i člana biračkog odbora I. T. (60) u Šavniku podneti krivične prijave zbog povreda prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja i uništavanje dokumenata o glasanju, saopštili su iz Uprave policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)