FIKSNA KAMATA - LAKŠA OTPLATA: Bankari u Crnoj Gori nude dva modela za izmirivanje kredita, klijentima ipak savet- oprez

Z. Z.

05. 12. 2022. u 07:00

ZA kupovinu stana, automobila, ali i za bilo koju veću obavezu, većina građana je u prethodnom periodu bila prinuđena da podigne kredit.

ФИКСНА КАМАТА - ЛАКША ОТПЛАТА: Банкари у Црној Гори нуде два модела за измиривање кредита, клијентима ипак савет- опрез

Foto P. Milošević

Od juna, zbog rasta euribora u problemu su se posebno našli oni koji imaju kredite s varijabilnom kamatom. Zato su banke odlučile da klijentima omoguće prelazak sa promenljive na fiksnu kamatnu stopu. U pojedinim bankama to mogu učiniti na period do kraja otplate kredita, dok u drugim kamate mogu zameniti na dve godine.

- Ratu, koja je ranije važila s varijabilnom stopom i koja je rastuća iz dana u dan, klijenti ne mogu prosto da izmiruju. Plata ostaje ista, obaveze rastu, rata raste. I to u proseku od 10 do 30 evra, zavisno od namene i ročnosti kredita - kaže Dejana Savićević iz NVO Bankarski građanski ombudsman.

Centralna banka je još pre izvesnog vremena zatražila od banaka da pripreme programe pomoći klijentima s varijabilnom kamatom i omoguće im prelazak na fiksne. Programi se razlikuju od banke do banke.

- Taj program predviđa da se klijentima otvori prostor da svoje kamatne stope promene u fiksne i da za ostatak otplatnog perioda otplaćuju svoje obaveze po ugovorenoj fiksnoj kamatnoj stopi - istakla je Danijela Vukoslavović iz sektora za stanovništvo jedne od banke u Podgorici.

To na primeru kredita od 40.000 na 20 godina znači da će građani prelaskom na fiksnu kamatu do kraja otplatnog perioda za ratu izdvajati nešto više od 286 evra, što je sedam evra manje od rate koju su imali u junu kada je euribor dostigao maksimalnu vrednost.

U drugoj banci klijentima su ponudili drugačiji model. Fiksirali su kamatnu stopu, odnosno vrednost euribora koja je važila 30. septembra ove godine. Ona je iznosila 1,19 plus marža koju su ugovorili sa bankom, i ta kamatna stopa bi se primenjivala od momenta potpisivanja aneksa ugovora u naredne dve godine, saopštili su iz te banke. Kao primer naveli su da rata u naredna 24 meseca za kredit od 50.000 na 15 godina biće nešto više od 369 evra i manja je za 29 evra u odnosu na iznos koji su plaćali sa varijabilnom kamatom.

U svim bankama prelazak na fiksne kamatne stope građani mogu završiti brzo i bez naknadnih troškova. Interesovanje za ponuđene programe je različito od banke do banke.

- To nije nužno povoljnija varijanta za klijente to smanjuje samo neizvesnost. Jako je teško reći šta bi bilo povoljnije jer bi to otprilike bilo pitanje od milion dolara - poručuju bankari.

Kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, prema podacima Centralne banke, ima gotovo 12.500 građana, a više od 80 odsto njih ima rok otplate duži od pet godina.

OMBUDSMAN

IZ NVO Bankarski građanski ombudsman pozivaju građane da budu oprezni i da do sitnih detalja provere sve uslove iz aneksa ugovora koje potpisuju s bankarima. Savetuju da se građani dobro obaveste koliko su te ponude povoljne, jer kako navode banka po svaku cenu želi da zaštiti svoj kapital i nije dobrotvorna institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković