FBI UPOZORIO: Hakeri iznudili više od 100 miliona dolara od Crne Gore

Novosti Onlajn

03. 12. 2022. u 17:56

HAKERSKA grupa "Cuba ransomware", koju je Vlada Crne Gore optužila za sajber napad, iznudila je između decembra 2021. i avgusta 2022. godine više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava širom sveta, upozorili su američki FBI i Agencija za sajber bezbednost.

ФБИ УПОЗОРИО: Хакери изнудили више од 100 милиона долара од Црне Горе

Foto Shutterstock

Izveštaj američkog Federalnog istražnog bira i Agencije za sajber bezbednost (CISA) nastavak je upozorenja koje je FBI objavio u decembru 2021. godine, u kojem je navedeno da je banda "Cuba ransomware", koja je aktivna od 2019. godine, do tada zaradila blizu 44 miliona dolara od otkupnine nakon napada na više od 49 subjekata u pet kritičnih infrastrukturnih sektora u SAD.

Od tada je banda 'Cuba ransomware' zaradila dodatnih 60 miliona dolara, od napada na 100 organizacija širom sveta, što je skoro polovina od 145 miliona dolara koje je tražila kao otkupninu od ovih žrtava", prenosi portal techcrunch.com nalaze iz dokumenta FBI i CISA.

Ističe se da je od objavljivanja prvog upozorenja FBI u decembru 2021. godine broj američkih subjekata kompromitovanih napadima "Cuba ransomware" udvostručio, a otkupnine koje su tražene i plaćane su u porastu.

U avgustu ove godine, banda je bila povezana sa napadom na Crnu Goru, a na udaru su bili vladini sistemi i druga kritična infrastruktura i komunalne usluge, uključujući sisteme za električnu energiju, vodovod i transport.

U trenutku napada, "Cuba ransomware" je tvrdio da je od crnogorskog parlamenta dobila "finansijsku dokumentaciju, prepisku sa zaposlenima u banci, kretanje računa, bilanse stanja, poreska dokumenta i izvorni kod".

FBI i CISA su ukazali da je banda nedavno počinila napade u SAD i Velikoj Britaniji.

CISA u izveštaju napominje da nema indicija da je kriminalna grupa, uprkos imenu po kojem je poznata, povezana sa Republikom Kubom.

(CDM)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OŠTRO: Šta je Ibra rekao pre 12 meseci kada je Nole proživljavao agoniju u Australiji