SRBI POŠTUJU DRUGE Mandić: Nama je bilo važno da oslobodimo ljude u Crnoj Gori i to smo uspeli 2020, ali...

V.K.

03. 12. 2022. u 23:16

LIDER Nove srpske demokratije Andrija Mandić na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Velika narodna skupština – Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine“.

СРБИ ПОШТУЈУ ДРУГЕ Мандић: Нама је било важно да ослободимо људе у Црној Гори и то смо успели 2020, али...

Foto: V. K.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da se nada da će u Crnoj Gori doći vreme dijaloga i sporazumevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele ali da „tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi“.

- Ja sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasleđu. Posmatrati taj događaj na osnovu konteksta danas pogrešno je, jer su se u tom vremenu u Crnoj Gori svi izjašnjavali kao Srbi. Danas to nije tako i mi poštujemo pravo da se izjašnjava kako ko želi, ali tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi – rekao je Mandić, dodajući da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja celog naroda.

- Unitaristička ideja je imala podršku velike većine naroda tada u Crnoj Gori – smatra Mandić, podsetivši da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine, ali da se ni danas ne može naći konsenzus o ključnim pitanjima.

– Nama je bilo važno da oslobodimo ljude u Crnoj Gori i to smo uspeli 2020. godine. Ali pravim predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u vladu, što je jedinstven primer na prostorima bivše Jugoslavije. A sve se to dešava iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promene u Crnoj Gori – naveo je Mandić.

Istakao je da je parlametarnna većina potpisala sporazum kojim se u jednom delu precizira da će se dogovor tražiti unutar same te većine. Mandić je izrazio nadu da će se taj sporazum poštovati. Naglasio je da su ovo izazovna vremena.

– Videćemo 12. decembra na sednici parlamenta možemo li da izaberemo sudije Ustavnog suda, što je važan uslov za sprovođenje fer i slobodnih izbora. Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvažavati volja naroda – naglašava Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)