SIMBOL NEPOKORNOSTI CRNE GORE: U Cetinju otkriven spomenik princezi Kseniji Petrović (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

09. 11. 2022. u 18:34

NA CETINjU na platou pred kućom Đukanovića u Njegoševoj ulici svečano je otkriven spomenika crnogorskoj princezi Kseniji Petrović, kćerki crnogorskog knjaza a potom kralja Nikole i kraljice Milene.

СИМБОЛ НЕПОКОРНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: У Цетињу откривен споменик принцези Ксенији Петровић (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Prestonica Cetinje

- Princeza Ksenija je jedna od ličnosti crnogorske istorije prema kojoj, posebno Cetinje, izražava iskreno poštovanje i dirljivi sentiment i čiji patriotizam i odanost domovini zaslužuju poštovanje generacija. Podizanjem ovog spomenika koji će trajno simbolisati emancipaciju crnogorske žene, čuvamo našu istoriju i kulturu, ali i pokazujemo poštovanje i uvažavanje jedne izuzetne žene koja je svojom predanošću služila svojoj domovini Crnoj Gori i postala jedan od simbola njene nepokornosti - kazao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, na prigodnoj svečanosti otkrivanja spomenika.

Tom prilikom on je istakao da je Prestonica Cetinje snažno podržala ovaj projekat i delima, a ne samo rečima, pokazala koliko ceni velikana Dimitrija Popovića, kreatora ideje podizanja spomenika Veska Pejovića i donatore skulpture.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)