LITIJOM IZBEGLI INCIDENTE: U Nikšiću nastavljeno suđenje mitropolitu Joanikiju i sveštenicima

V. KADIĆ

08. 11. 2022. u 07:30

NISAM dosad osuđivan, evo sad imam priliku.

ЛИТИЈОМ ИЗБЕГЛИ ИНЦИДЕНТЕ: У Никшићу настављено суђење митрополиту Јоаникију и свештеницима

Optuženi klirici pred sudom, Foto V. Kadić

Ovim rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, kojim je odgovorio na pitanje sudije Mirka Kojovića, juče je u Osnovnom sudu u Nikšiću nastavljeno suđenje optuženim sveštenicima Eparhije budimljansko-nikšićke za organizaciju litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 2020. godine.

Uz mitropolita Joanikija, optužnicom su obuhvaćena osmorica nikšićkih sveštenika: Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić.

Oni su optuženi da su 12. maja 2020. godine prekršili naredbe tadašnjeg Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti virusa korona. Toga dana, oni su se zajedno sa narodom okupili na nikšićkom Trgu Šaka Petrovića, a potom krenuli u veliku litiju gradskim ulicama, u kojoj je učestvovalo više od 30.000 ljudi.

Mitropolit Joanikije svoju krivicu je negirao:

- Nisam kriv, jer smo tog dana poštovali epidemiološke mere. Večernja služba trajala je sat vremena, a okupljanje naroda više od toga. Niko od nadležnih nije sprečio narod da se okuplja na Trgu Šaka Petrovića koji, inače, nije u vlasništvu Crkve, već Opštine.

Kada smo izašli i videli, po mojoj proceni oko 20.000 ljudi shvatili smo da nema drugog načina da doprinesemo mirnom razilaženju osim da krenemo u molitveni hod.

Joanikije je objasnio da je tokom jutarnje liturgije verni narod obavešten o planu da se godinu dana kasnije - povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija, organizuje litija.

- Molitveni hod obavljen je skraćenom, a ne uobičajenom maršrutom kojom se obavlja tradicionalna litija i on nije verski obred - dodao je Joanikije, podsetivši da je tog dana sa vernicima bio i danas pokojni mitropolit Amfilohije.

Njegov branilac, advokat Sava Kostić, upitao je vladiku da li je tog dana bilo primetno prisustvo policije u narodu.

- Ne sećam se da je bio uniformisanih osoba, ali znam da su bili prisutni kasnije. Molitvenim hodom uspeli smo da smanjimo tenzije i izbegnemo incidente. Narod se potom mirno razišao - naveo je vladika.

Na pitanje sudije Kojovića da li ima još šta da doda iskazu, mitropolit je odgovorio:

- Ne. Dosta je i ovo bilo.

Vernici došli samoinicijativno

ARHIJEREJSKI namesnik nikšićki Slobodan Jokić kazao je da su pre 12. maja imali redovne konsultacije u crkvi i sa nadležnim organima kojima su uputili usmenu molbu da se praznik obeleži tako što bi svega četvorica sveštenika rano ujutru, uz poštovanje svih mera, prošla trasom litije, što je odbijeno. I ostali sveštenici potvrdili su da su se vernici samoinicijativno okupili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)