"BIO JE APOSTOL NAŠEG DOBA" Velike reči mitropolita Joanikija povodom dve godine od smrti mitropolita Amfilohija (VIDEO)

Tanjug

30. 10. 2022. u 20:03

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja svetu arhijerejsku liturgiju povodom dve godine od smrti mitropolita Amfilohija, kojeg je nazvao "apostolom našeg doba".

БИО ЈЕ АПОСТОЛ НАШЕГ ДОБА Велике речи митрополита Јоаникија поводом две године од смрти митрополита Амфилохија (ВИДЕО)

Foto đakon Dragan S. Tanasijević

Joanikije je rekao da je mitropolit Amfilohije u celom pravoslavnom svetu zapamćen kao "veliki Hristov jerarh".

- Njega su sve rane, sve teškoće svih hrišćana, ako hoćete i svakog čoveka, bolele. On je bio sastradalna duša koja oseća patnje svoje pastve i svojih bližnjih, na kraju i svakoga čoveka - rekao je mitropolit Joanikije.

On je istakao da mitropolit Amfilohije nije mario ni za šta na ovom svetu, čak ni za svoj život, "samo da Gospodu ugodi i da se žrtvuje za svoju Svetu crkvu i svoj narod", saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Podsetivši na sve što je mitropolit Amfilohije uradio za srpski narod na Kosovu i Metohiji, Joanikije je rekao da je on bio "kao i Njegoš u svom vremenu, kako je to Ivo Andrić rekao, tragični junak kosovske misli" i ocenio da je produžio Njegoševu i kosovsku i lovćensku misao.

Potom su se arhijereji i vernici pomolili na grobu mitropolita Amfilohija u kripti hrama, tačnije u paraklisu posvećenom Svetom Amfilohiju Ikonijskom po kojem je mitropolit i dobio svoje monaško ime.

Sasluživali su arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgije iz Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja, episkopi bregalnički Marko, raško-prizrenski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, oci Teologos i Luka iz manastira Grigorijata, kao i sveštenstvo i monaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

"Dani mitropolita Amfilohija" povodom dve godine od njegove smrti održavaju se od 28. oktobra do 1. novembra u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)