GODIŠNJE SPREME 61.000 KUVANIH OBROKA: Četiri godine Narodne kuhinje u Baru, rođendan sa volonterima (VIDEO)

B.Dabić

04. 11. 2022. u 17:28

ČETVRTI rođendan Narodne kuhinje u Baru, vredne Žene Bara proslavile su sa volonterima sa svih merdijana koji su u Bar doputovali brodom “Logos Hope”, najvećom plutajućom bibliotekom na svetu.

ГОДИШЊЕ СПРЕМЕ 61.000 КУВАНИХ ОБРОКА: Четири године Народне кухиње у Бару, рођендан са волонтерима (ВИДЕО)

Foto: Biljana Dabić

U maniru dobrih domaćina, što su potvrdile za više od 1.000 dana rada, Žene Bara velikog srca dočekale su humaniste sa broda na tradicionalan crnogorski način - uz priganice i sir.

Više od 61.000 kuvanih obroka spremile su vredne Žene Bara u Narodnoj kuhinji u prošloj godini. Ove godine još više. Duži vremenski period humane Baranke na dnevnom nivou spremaju 250 toplih obroka za sugrađane koji su ivici egzistencije, za iznemogle, bolesne… Svakodnevno napune ispružene ruke nesnađenih Baranki i Barana, svih generacija, vera i nacija. Tako je četiri godine, od 6. novembra 2018. kada je otvorena Narodna kuhinja u Baru. Samo u protekloj godini, kako kaže Ljiljana Vujović, predsednica NVU Žene Bara, 61.480 obroka je pripremljeno.  

- U ovo doba uvek radimo presek. Na početku otvaranja kuhinje bilo je 50 korisnika, pa su usledile godine godine u kojima je podeljeno 50 hiljada obroka, a ove više od 61 hiljade. To je velika razlika - kaže Vujović. - Mnogo je nesnađenih, a snalaziti se moraju i žene Bara koje rade velikim srcem u Narodnoj kuhinji. Mogu da se pohvalim da nas nikada građani Bara i građani celog sveta, privrednici…dobrotvori nisu ostavili bez  pomoći, za namirnice za 250 obroka  svakodnevno  i minimum 100 porodice koje konstantno pomažemo paketima pomoći. Ipak ova vrata će ostati otvorena.

U Narodnoj kuhinji angažovana je 21 žena, od kojih su četiri stalno zaposlene. To je još jedan vid pomoći ženama koje nikada pre toga nigde nisu radile.

KONSTANTNA PRIMANjA

NVU Žene Bara uspelo je da obezbedi određena konstantna primanja, ali, iz Udruženja navode da “nisu dovoljna”.

„Uz pomoć Opštine Bar 2018. godine, upisane smo u jednu posebnu stavku budžeta, kojom je tada opredeljeno sve do ove godine 15 hiljada evra na godišnjem nivou. Ove godine, taj iznos je povećan na 25 hiljada evra, i to su sredstva za lične dohotke zaposlenih žena. Sve ostalo, što se tiče obroka, plaćanja lokala, sve ostalo obezbeđuju žene Bara uz pomoć dobrih građana i donatora“, navela je Vujović.

Humanitarnu misiju članice NVU “Žene Bara” započele su početkom 2018.  godine kada su posredstvom društvene mreže Facebook pokrenule akciju “Žene Bara kuvaju srcem”, u kojoj su nahranile mnoge gladne sugrađane, a zatim inicirale i sopstvenim zalaganjem i trudom osnovale Narodnu kuhinju.

Nesvakidašnja pomoć sa svih meridijana

Ovih dana, Narodna kuhinja imala je nesvakidašnju i neobičnu pomoć – volontere sa broda Logos Hope, najveće plutajuće biblioteke na svijetu.

„Oni su jedna divna mladost, sa svih meridijana. Koliko su oni bili oduševljeni nama, mi još više njima, jer su veoma složni. Vidi se da su to volonteri koji su već uigran tim. Nekako su nam oveselili kuhinju. Od 6 sati oni su već bili ovđe i svakodnevno pakovali, delili, ljuštili krompir, pripremali povrće. Danas su došli da se sa njima pozdravimo jer oni ostaju ovde do nedelje, a ovo je posljednji dan njihovog volontiranja“, zaključila je Ljiljana Vujović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest