SEĆANJE NA AMFILOHIJA: Nakon litije promocija dela blaženopočivšeg mitropolita

V. K./V. V.

28. 08. 2022. u 21:52

NAKON večernje litije, u manastiru Savina upriličena je promocija izabranih dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija o kojima su govorili patrijarh Porfirije, mitropolit Joanikije i protojerej Radomir Nikčević.

СЕЋАЊЕ НА АМФИЛОХИЈА: Након литије промоција дела блаженопочившег митрополита

Foto: V. K./ V. V.

- U ličnosti blaženog spomena mitropolita Amfilohija  otkriva se svetootačka sintaksa-ako hoćeš da budeš istinski teolog onda se istinski moli. Bio je podvižnik, čovek molitve, mogao je da artikuliše ono što je otkrovenje božje na najbolji način. Njegova reč je bila plodotvorna jer je izvirala iz crkve Hristove. Siguran sam da je ona sada u blizini bozijoj, gde se raduje i moli za svoj narod, ali i za ceo svet - kazao je patrijarh Porfirije, dok je mitropolit crnogorsko- primorski Joanikije naeo da sve što je Amfilohije blagoslovio to je  napredovala i cvetalo.

- Bio je takav arhipastir, duhovni vođa sa velikim autoritetom. Stotine i hiljade mladih ljudi su mu pristizali da bi dobili blagoslov kojim putem da idu kroz život.Najviše se proslavio kao besednik. Njegove besede su bile rezultat neposredne komunikacije sa narodom. Bio je na raspeću na Cetinju, gde su ga vređali, napadali, pripremali mu linč a on je dubokim trpljenjem sve to prevazilazio. Nikada se nije žalio i to osudivao. Naprotiv, imao je ludu ljubav prema Cetinju I Crnoj Gori - rekao je Joanikije dodajući da se mitropolit Amfilohije žrtvovao i za raspeto Kosovo.

- Mislili smo da je tvrđi od čelika. Nikad nije išao lekaru. Gledao je kako će da ugodi Bogu i crkvi. On nije umro nego je odleteo u naručju Hristovom.

Bilo je reči i o trideset godina od osnivanja Izdavačko-informativne ustanove "Svetigora" i o njenom doprinosu misiji crkve, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire.

- Mitropolit Amfilohije bio je stub oko koga smo sabirali naše ideje. On je bio kruna našeg rada. Iz njega je izvirala ognjena vera. Postao je svest i savest Crne Gore I srpskog naroda. Doprinosio je da crkva bude i ostane mesto našeg sabiranja, ljubavi i sloge - kazao je otac Radomir Nikčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega