SPC NAPADAJU KAO PRAVNI EKSPERTI: Sastav stručnog tela za proveru Temeljnog ugovora dovodi u pitanje njegovu nepristrasnost

V. K.

22. 07. 2022. u 07:26

NEDAVNO usvojeni tekst Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom do 31. jula biće na dopunskom "češljanju" kod pravnih eksperata, od kojih pojedini važe za neskrivene zagovornike agresivnog ateizma.

СПЦ НАПАДАЈУ КАО ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ: Састав стручног тела за проверу Темељног уговора доводи у питање његову непристрасност

Vernici u Beranama 2020. Foto D. Milovanvoić

To rađa zabrinutost da priroda analize koju su definisali predsednik Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović neće biti ustavnopravna, nego, po već viđenom scenariju, politička i antisrpska.

U krugu ličnosti, delegiranih da pod lupu stave pravnu valjanost Temeljnog ugovora, jeste i dekan Pravnog fakulteta u Podgorici Aneta Spaić, supruga bivšeg crnogorskog diplomate i bliskog Đukanovićevog saradnika Srđana Darmanovića. Ona je pre godinu i po bila član ekspertskog tima Vlade Duška Markovića za dogovor sa SPC oko kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je u međuvremenu odbačen i zamenjen novim.

Aneta Spaić "proslavila" se autorskim tekstom u kom je sveštenstvo SPC nazvala "jastrebovima", navodeći da "opijeni litijama, osnaženi kampanjom koja se vodi protiv Crne Gore, vodeći klirici SPC nisu ni želeli dogovor".

Na Đukanovićev poziv, sporazum sa Crkvom biće dat u ruke i direktorki Akcije za ljudska prava Tei Gorjanc Prelević i članici Upravnog odbora Udruženja pravnika Ani Stanković Mugoša, u čiju nepristrasnost u ovom slučaju se opravdano sumnja.

Juče se, nezvanično, moglo čuti da je uslov Gorjanc Prelevićeve za ulazak u ovaj tim bio da u slučaju primedaba na tekst, Vlada ponovo glasa o Temeljnom ugovoru. Uprkos ovakvim zahtevima, male su šanse za takav zaokret, jer je dokument već usvojen na Sinodu SPC, kao na pravno valjan način na sednici Vlade u Podgorici.

Ana Stanković Mugoša, Tea Gorjanc Prelević i Aneta Spaić, Foto Printskrin/

Kako su objavile podgoričke "Vijesti", u pravni tim pozvani su i Velibor Marković, Andrej Bracanović i Bojan Božović. Marković je advokat koji je bio deo pravnog tima SPC, Bojan Božović je državni sekretar u Ministarstvu pravde, dok je Andrej Bracanović magistar pravnih nauka koji je asistent na Univerzitetu Donja Gorica.

Premijer Abazović na "premijerskom satu" u Skupštini Crne Gore nije želeo da govori o imenima koja bi trebalo da budu u ekspertskom timu, navodeći da bi oni mogli da dođu sa Univerziteta, Udruženja pravnika, Notarske komore.

- Mislim da je sve u vezi s Temeljnim ugovorom urađeno kako treba. Ne vidim nikakvu prepreku da stručnjaci daju još neko mišljenje. Nemamo ambiciju da stavimo potpis na nešto što je protivustavno, ali ni da podlegnemo pritisku - poručio je Abazović.

KOMISIJA NIJE POTREBNA

FUNKCIONER Demokratskog fronta Jovan Vučurović saopštio je da ne postoji nijedan razlog da se Temeljni ugovor ne potpiše narednih dana.

- Ne vidimo svrhu formiranja neke komisije koja bi se bavila "proverom" Temeljnog ugovora. Sporazum je dobro proveren još na litijama i ne treba da ga sad analizira neka komisija sastavljena od onih koji su više puta pokazali da su protiv Srpske pravoslavne crkve. Potreban nam je Temeljni ugovor što pre, da bi posle toga krenuli u rešavanje problema u pravosuđu i drugim oblastima - poručio je Vučurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu